Početna > Život i stil
Život i stil

Jednostavno i lako: 5 koraka do pravilne ishrane i gubitka težine

Lebdeća figura, pogoršanje opšteg blagostanja i raspoloženja – sve je to posledica pogrešnih navika u ishrani, koje je veoma teško promeniti, naročito ako ne znate odakle da počnete.
Foto: Pexels/Pixabay

Poznato je da tokom nametnutih strogih ograničenja u ishrani osoba doživljava jak stres, što može rezultirati povećanjem telesne težine odmah nakon završetka dijete. Nedostatak supstanci neophodnih organizmu može izazvati pogoršanje stanja kože i kose, kao i zdravstvene probleme. Iz čega sledi da kretanje ka pravilnoj ishrani treba da bude progresivno i da se sastoji iz nekoliko faza.

Korak 1: Prestanite da se prejedate

Od ranog detinjstva mnogi od nas su učeni da ostavljanje hrane na tanjiru nije dobro, pa zato marljivo završavamo svoju porciju, čak i ako se već osećamo siti. Dodajte tome i osećaj gladi prilikom polaganja hrane – i sada je najveći tanjir već napunjen, a vraćanje hrane u posude u kojima se kuvala nije uobičajeno u mnogim porodicama. Kao rezultat toga, ustajete od stola, osećajući da ste se prejedali.

Rešavanje ovog problema je prilično jednostavno. Potrebno je postepeno smanjivati porciju hrane, birajući tanjir manjeg prečnika. Postoji još jedna korisna tehnika – napraviti kratku pauzu (na primer, da vas ometa telefonski razgovor) oko sredine obroka, kada se glad više ne oseća previše jasno.

U većini slučajeva, ovo će vam pomoći da „završite“ samo one kalorije koje su vašem telu zaista potrebne. Nemojte se sramotiti ako je još nešto ostalo u tanjiru – možete to privremeno da stavite u frižider, a zatim dovršite jelo ili počastite svog četvoronožnog druga, pod uslovom da takva hrana nije opasna za njega.

Korak 2: Povećajte unos tečnosti

Prema rezultatima brojnih studija, utvrđeno je da unos tečnosti pomaže u borbi protiv viška težine, promoviše pravilnu distribuciju hranljivih materija u ljudskom telu i uklanjanje toksina iz njega, a takođe se bori protiv tako štetnog procesa za telo kao što je dehidracija. Činjenica, koja je očigledna i bez istraživanja, jeste da ispijanje tečnosti neposredno pre obroka pomaže da se manje jede.

Podaci o tome koliko tačno litara vode zdrava osoba treba da popije dnevno variraju. Pored toga, otkriveno je da prekomerni unos tečnosti „ispere“ natrijum koji mu je potreban iz tela. Stoga, da biste tačno odredili količinu tečnosti koja vam je potrebna, trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom.

Korak 3. Minimizirajte unos nezdrave hrane

Da, ovo je teško. Ali ako zaista želite da jedete ispravno, onda je prva stvar koju treba da uradite da smanjite količinu konzumiranog šećera, kao i konzervansa, brašna i pržene hrane, dimljenog mesa i alkohola. Izaberite bezopasnije metode kuvanja – kuvanje i dinstanje. Međutim, možete delimično da pređete na ishranu sirovom hranom i ne bi trebalo da je zloupotrebljavate: sve je dobro umereno.

Korak 4. Prestanite da jedete nekoliko sati pre spavanja

Tradicionalno, interval koji preporučuju stručnjaci je 3-4 sata (najčešći povezani izraz je „ne jesti posle šest“). Međutim, ovaj interval se može povećati bez straha za svoje zdravlje, pod uslovom da jedete normalno do kraja dana, a da ne osetite jasan osećaj gladi. Postoji i takozvani sistem intermitentnog gladovanja (njegova najpopularnija varijanta je 8 sati sa hranom i 16 sati bez nje), koji zaista pomaže u smanjenju težine. Ali pre nego što se upustite u ovu metodu, takođe je neophodno dobiti savet stručnjaka.

Korak 5. Ujutru konzumirajte glavni broj kalorija

Čak i ako niste pristalica sistema povremenog posta, možete sebi pomoći da se pravilno hranite i time poboljšate svoje zdravlje prenoseći glavne gastronomske užitke u vreme pre večere. Posebno će ovu metodu ceniti oni koji vole slatko, koji ne mogu zamisliti dan bez čokolade, kolača, slatkiša i drugih jestivih komponenti dobrog raspoloženja. Prenesite njihov umereni unos u prvu polovinu dana (najbolje za doručak) – i nećete primetiti nikakve posebne efekte. Nasuprot tome, u popodnevnim satima poželjno je u ishranu uključiti proizvode strogo biljnog porekla i bez konzervansa, kao i meso ili ribu kuvano na pari.

https://gradskeinfo.rs/presli-smo-na-letnje-racunanje-vremena-zasto-su-lekari-protiv-pomeranja-kazaljki-26-03-2023/

Preuzmite android aplikaciju.