Početna > Život i stil
Život i stil

Jedite badem i budite zdravi, lepi i vitki

Ovo koštuničavo voće, poreklom sa Bliskog Istoka, prava je riznica zdravlja i lepote.
Foto: Unsplash/Marcia Cripps

Badem je bliski srodnik višlje, breskve i šljive. Možemo ih sresti kao slatke, koji su nama poznati, jer se koriste za ishranu, dok gorak badem se isključivo koristi za proizvodnju ulja.

O hranljivosti ne treba previše ni govoriti. Od obilja antioksidanasa, zdravih masti, vitamina i minerala koji se nalaze u bademima, preko aminokiselina i vlakana, ovaj plod zasluženo stavljaju na listu zdravih grickalica.

Foto: Unsplash/Sara Cervera

Antioksidansi u bademima, obezbediće našem telu zaštitu i odbraniti nas od brojnih zdravstvenih problema. Mnoga istraživanja govore o tome kako je uzgoj badema pomogao raznim oboljenjima i pružio zaštitu od slobodnih radikala, nastanka kamena u žuči i slično. Takođe, kako slobodni radikali uzrokuju veći broj malignih obolenja, konzumiranje badema će vas štiti od njih.

Vitamini A, B, C, D, K, E su pokazatelj koliko je badem hrannjiva namirnica.

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E, koji pored toga što obezbeđuje lep izgled našoj koži, isto tako nas štiti od srčanog udara. Ovaj vitamin u kombinaciji sa monozasićenim masnim kiselinama iz badema su sjajni za zaštitu kardiovaskularnog sistema.
Foto: Unsplash/Soroush Zergar

Mineral poput magnezijuma je veoma značajan za mnogo procesa koji se odigravaju u našem organizmu. Ovaj mineral se u velikoj količini nalazi u bademima, pa je isto tako značajan za snižavanje krvnog pritiska, a istovremeno nas štiti od srčanog udara.

Šećer u krvi je moguće kontrolisati konzumacijom badema. Bademi će smanjiti glikemijski indeks obroka, ako se koristi uz namirnice višeg glikemijskog indeksa i tako će sprečiti nagli skok šećera u krvi. Takođe, kako su prepuni vlakana, zdravih masti i proteina, te sadrže jako malo ugljenih hidrata, bademi su sjajni za ishranu dijabetičara.

Sa malo ugljenih hidrata, mnogo vlakana i belančevina, konzumiranjem badema ćete biti duže siti, što će pozitivno uticati na vašu liniju.

Osobe koje imaju alergiju na gluten, mogu koristiti bademovo brašno. Izuzetno je hranljivo, a ne sadrži u sebi gluten koji ometa normalno funksionisanje organizma. Takođe, obično kravlje mleko, možete zameniti bademovim i tako sebi obezbediti zdraviju opciju mleka.

Foto: Unsplash/SAndi Benedicta

Još je bolje ukoliko napravite sami bademovo mleko, a kao ostatak ćete dobiti brašno od badema koje možete iskoristiti za pravljenje bezglutenskog hleba ili kolača.

Pored svega navedenog, badem sadrži i protein triptofan koji je važan u produkciji seratonina, te vam badem obezbeđuje i dobro raspoloženje.

Namirnica koja hrani naš mozak

Preuzmite android aplikaciju.