Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једите бадем и будите здрави, лепи и витки

Ово коштуничаво воће, пореклом са Блиског Истока, права је ризница здравља и лепоте.
Фото: Unsplash/Marcia Cripps

Бадем је блиски сродник вишље, брескве и шљиве. Можемо их срести као слатке, који су нама познати, јер се користе за исхрану, док горак бадем се искључиво користи за производњу уља.

О хранљивости не треба превише ни говорити. Од обиља антиоксиданаса, здравих масти, витамина и минерала који се налазе у бадемима, преко аминокиселина и влакана, овај плод заслужено стављају на листу здравих грицкалица.

Фото: Unsplash/Sаra Cervera

Антиоксиданси у бадемима, обезбедиће нашем телу заштиту и одбранити нас од бројних здравствених проблема. Многа истраживања говоре о томе како је узгој бадема помогао разним обољењима и пружио заштиту од слободних радикала, настанка камена у жучи и слично. Такође, како слободни радикали узрокују већи број малигних оболења, конзумирање бадема ће вас штити од њих.

Витамини А, Б, Ц, Д, К, Е су показатељ колико је бадем хранњива намирница.

Бадеми су један од најбољих извора витамина Е, који поред тога што обезбеђује леп изглед нашој кожи, исто тако нас штити од срчаног удара. Овај витамин у комбинацији са монозасићеним масним киселинама из бадема су сјајни за заштиту кардиоваскуларног система.
Фото: Unsplash/Soroush Zergar

Минерал попут магнезијума је веома значајан за много процеса који се одигравају у нашем организму. Овај минерал се у великој количини налази у бадемима, па је исто тако значајан за снижавање крвног притиска, а истовремено нас штити од срчаног удара.

Шећер у крви је могуће контролисати конзумацијом бадема. Бадеми ће смањити гликемијски индекс оброка, ако се користи уз намирнице вишег гликемијског индекса и тако ће спречити нагли скок шећера у крви. Такође, како су препуни влакана, здравих масти и протеина, те садрже јако мало угљених хидрата, бадеми су сјајни за исхрану дијабетичара.

Са мало угљених хидрата, много влакана и беланчевина, конзумирањем бадема ћете бити дуже сити, што ће позитивно утицати на вашу линију.

Особе које имају алергију на глутен, могу користити бадемово брашно. Изузетно је хранљиво, а не садржи у себи глутен који омета нормално функсионисање организма. Такође, обично кравље млеко, можете заменити бадемовим и тако себи обезбедити здравију опцију млека.

Фото: Unsplash/SAndi Benedicta

Још је боље уколико направите сами бадемово млеко, а као остатак ћете добити брашно од бадема које можете искористити за прављење безглутенског хлеба или колача.

Поред свега наведеног, бадем садржи и протеин триптофан који је важан у продукцији сератонина, те вам бадем обезбеђује и добро расположење.

Namirnica koja hrani naš mozak

Преузмите андроид апликацију.