Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi.
Voda prska svuda okolo, ljuska može da pukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi.
Kuvajte jaja na pari
Sve što vam treba je lonac sa parom i malo vode. Sipajte malo vode u šerpu (važno da ne dodiruje nastavak), pa preko nastavka za paru rasporedite jaja i prokuvajte vodu. Ultravruća para će zagrejati jaje na isti način kao ključala voda ili vreli tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nežnije – belance će biti mekše, a žumanca kremastije.
Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta.
Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mlevenog bibera i uživajte. S druge strane, za meko kuvano jaje – a za savršeno kuvano belance i žumanca kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.
I za kraj, još jedan kulinarski trik – kako znati da li je jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu sa vodom. Ako potone, onda je sveže, a ako pluta, znači da više nije za upotrebu.
Biljno mleko siromašnije je od kravljeg u količini 4 ključna minerala
Preuzmite android aplikaciju.