Следећи пут када будете желели да припремите тврдо кувано или меко кувано јаје, немојте га кувати у води.
Вода прска свуда около, љуска може да пукне и јаје је немогуће ољуштити… Следећи пут када будете желели да припремите тврдо или меко кувано јаје, немојте га кувати у води.
Кувајте јаја на пари
Све што вам треба је лонац са паром и мало воде. Сипајте мало воде у шерпу (важно да не додирује наставак), па преко наставка за пару распоредите јаја и прокувајте воду. Ултраврућа пара ће загрејати јаје на исти начин као кључала вода или врели тигањ. Једина разлика је у томе што је кување на пари нежније – беланце ће бити мекше, а жуманца кремастије.
За тврдо кувано јаје, кувајте јаје на пари 10 до 12 минута.
Овако припремљено јаје одлично је за прављење салата или га једноставно посолите, додајте прстохват млевеног бибера и уживајте. С друге стране, за меко кувано јаје – а за савршено кувано беланце и жуманца кувајте јаје око 6 и по минута, па га одмах охладите хладном водом.
И за крај, још један кулинарски трик – како знати да ли је јаје свеже? Једноставно га потопите у посуду са водом. Ако потоне, онда је свеже, а ако плута, значи да више није за употребу.
Biljno mleko siromašnije je od kravljeg u količini 4 ključna minerala
Преузмите андроид апликацију.