Početna > Život i stil
Život i stil

Jabuke vam brzo trunu? Od čega sve zavisi njihov rok trajanja i kako možete da im produžite svežinu

Pratite izgled i ukus jabuka kako biste uvek na vreme potrošili one koje počinju da trunu.
Foto: Pixabay/jIllWellington

Jabuke su prava jesenja poslastica, iako sazrevaju gotovo cele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni deo mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem – brzo propadaju.
Norm Šulc, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal „Food&Wine“ otkrio je kako da čuvate jabuke i produžite im vek trajanja.

Pravi izbor je važan

Što je jabuka manja, a kožica deblja, generalno će duže trajati. Takođe, gorke jabuke duže traju od slađih. Najbolja jabuka za duže vreme je greni smit sa debelom korom koja može potrajati i do četiri meseca.

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
Izgled diktira život jabuke

Da li ste nekada čuli za narodnu umotvorinu „jedna loša jabuka može da pokvariti ostale koje su dobre“?

Ako jabuka ima i malu modricu, etilen se brže ispušta, a zatim sve jabuke oko nje brže trule i kvare se. Zato je važno paziti na izgled jabuka, i kada primetite da jedna počinje da žuti, izvadite je i iskoristite što pre.

Ne treba da stoji uz drugo voće

Do preranog kvarenja može dovesti stavljanje jabuka blizu drugog voća.
Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.

Foto: Pixabay/Larisa_K
Temperatura je najbitnija

Verovali ili ne, ali proces kvarenja ili starenja usporiće i niska temperatura. Ako jabuke ne planirate da pojedete u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu.

Za dugovečnost su ključne hladnije temperature, mrak i vlaga – a za to je idealna fioka u frižideru. Tamo će jabuke trajati dve-tri nedelje.

Međutim, ako nemate mesta u frižideru, možete ih slobodno odložiti u podrum ili na neko drugo mračno i hladno mesto.

Recept dana: Pita od jabuka sa prelivom

Preuzmite android aplikaciju.