Pratite izgled i ukus jabuka kako biste uvek na vreme potrošili one koje počinju da trunu.
Jabuke su prava jesenja poslastica, iako sazrevaju gotovo cele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni deo mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem – brzo propadaju.
Norm Šulc, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal „Food&Wine“ otkrio je kako da čuvate jabuke i produžite im vek trajanja.
Pravi izbor je važan
Što je jabuka manja, a kožica deblja, generalno će duže trajati. Takođe, gorke jabuke duže traju od slađih. Najbolja jabuka za duže vreme je greni smit sa debelom korom koja može potrajati i do četiri meseca.
Izgled diktira život jabuke
Da li ste nekada čuli za narodnu umotvorinu „jedna loša jabuka može da pokvariti ostale koje su dobre“?
Ako jabuka ima i malu modricu, etilen se brže ispušta, a zatim sve jabuke oko nje brže trule i kvare se. Zato je važno paziti na izgled jabuka, i kada primetite da jedna počinje da žuti, izvadite je i iskoristite što pre.
Ne treba da stoji uz drugo voće
Do preranog kvarenja može dovesti stavljanje jabuka blizu drugog voća.
Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.
Temperatura je najbitnija
Verovali ili ne, ali proces kvarenja ili starenja usporiće i niska temperatura. Ako jabuke ne planirate da pojedete u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu.
Za dugovečnost su ključne hladnije temperature, mrak i vlaga – a za to je idealna fioka u frižideru. Tamo će jabuke trajati dve-tri nedelje.
Međutim, ako nemate mesta u frižideru, možete ih slobodno odložiti u podrum ili na neko drugo mračno i hladno mesto.
Preuzmite android aplikaciju.