Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Јабуке су здраве, али претеривање код неких људи може довести до озбиљних проблема

У свему би требало бити умерен, па и у конзумирању здравих намирница.
Фото: Pexels/Zen Chung

Јабуке су одличан извор прехрамбених влакана који поспешује здравље црева и пробавног система, а уз то су и пуне витамина Ц и калијума.

Иако имају много бенефита, јабуке ипак не треба јести у претераним количинама, будући да могу да изазову одређене непријатности. Нутриционисти кажу да јабуке можете јести сваки дан, али да би требало јести једну до две јабуке дневно, пише Лепа и Срећна.

Јабуке, наиме, могу да изазову пробавне сметње, укључујући надутост и затвор. Ако једете здраву храну богату влакнима и уз то поједете три до четири јабуке дневно, могли бисте да имате проблеме овог типа.

Такође, уколико једете превише јабука могли бисте да приметите осцилације шећера у крви.

„За људе са лошим метаболичким здрављем или дијабетесом, превише шећера из воћа може да погорша осетљивост на инсулин или да омета учинак лекова за дијабетес“, кажу стручњаци.

Још једна „нуспојава“ када су јабуке у питању јесу пестициди. Јабуке спадају међу воће које се највише третира пестицидима.

„Пестицид дифениламин је хемијска супстанца која се обично налази на јабукама, а која је забрањена од стране Европске уније, јер је потенцијално канцерогена. Ако једете превише јабука које су тако третиране, могло би да значи и да једете превише хемикалија“, наводе нутриционисти.

Стручњаци наводе и да се јабуке обично не препоручују особама које често имају надутост, гасове или проблеме са варење.

Šta se dešava ako uzimate vitamin C svaki dan?

Преузмите андроид апликацију.