Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава ако узимате витамин Ц сваки дан?

Витамин Ц је есенцијални витамин важан за опоравак телесних ткива и одржавање здравља имунолошког система.

Иако је нашем организму потребан, оно га не производи, па је конзумирање намирница богатих витамином Ц, као што су броколи, прокулице, јагоде, паприка и парадајз, од суштинског значаја за целокупно здравље. Али неки људи више воле да узимају дијететске суплементе, што може имати предности, али и недостатке.

Антиоксидативни ефекти

Витамин Ц ефикасан антиоксиданс који елиминише слободне радикале у телу. Смањује оксидативни стрес узрокован дуготрајном упалом након повреде или инфекције. Дневна доза витамина Ц такође може помоћи у производњи других природних антиоксиданата, укључујући витамин Е и тетрахидробиоптерин.

Помаже природном имунолошком систему

Људски имуни систем помаже у борби против инфекција, уништавању страних тела и смањењу ризика од болести, али му је и даље потребна помоћ, која може доћи у облику вакцина, исхране богате витамином Ц и другим хранљивим материјама. Витамин Ц појачава ћелијске ефекте имуних ћелија као што су фагоцити и неутрофили. Дневни унос витамина Ц такође може помоћи у уклањању мртвих имуних ћелија након инфекције, спречавајући оштећења услед нагомилавања нуспроизвода имунолошке активностие.

Превенција рака

Већини здравих људи није потребан дневни додатак витамина Ц, али то може смањити ризик од неких врста рака код људи који пате од недостатка витамина Ц. Витамин Ц је такође користан за пацијенте са раком који не могу да добију све своје хранљиве материје орално или имају повећану упалу или инфекцију узроковану лечењем рака. Докази сугеришу да суплементи витамина Ц могу помоћи у смањењу ризика од рака панкреаса, једњака и простате.

Смањен ризик од очних болести

Узимање суплемената витамина Ц наводно може смањити ризик од очних болести као што су макуларна дегенерација и катаракта. Мало је вероватно да ће суплементи витамина Ц излечити оштећење очију везано за старење, али могу помоћи у смањењу ризика од смањене видне оштрине касније у животу.

Повећан ризик од камена у бубрегу

Дневни унос витамина Ц се не препоручује свима јер може повећати ризик од неких штетних ефеката. Истраживања су показала да високе дозе витамина Ц које се узимају свакодневно повећавају ризик од камена у бубрегу за више од 20%.

Ризик од интеракција са лековима

Дневни додатак витамина Ц је обично безбедан, а вишак се елиминише урином. Међутим, непотребно високи нивои витамина Ц могу се акумулирати у телу током времена и изазвати проблеме као што су грчеви у стомаку, повраћање, жгаравица и дијареја. Повећан ниво витамина Ц може бити опасан у комбинацији са другим лековима, као што су статини (врста лекова против холестерола), варфарин за разређивање крви и терапија замене хормона као што је естроген.

Paprike, crvene, zelene ili žute? Bez obzira na boju veoma su zdrave!

Преузмите андроид апликацију.