Izložba autohtonih sireva Balkana počela je danas u Beogradu, a posetioci će moći da probaju više stotina vrsta sireva, medju njima i retke i neobične, malih mlekara i zanatskih proizvođača koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.
Osnivač festivala „Balkan“ Cheese Srba Jovanović rekao je za Tanjug da se ovaj festival održava 15. put i da predstavlja najbolje sireve iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i sireve iz Francuske i Italije, koji će biti izloženi sutra, tokom drugog dana trajanja izložbe.
„Cilj ovog festivala je da okupi na jednom mestu najbolje proizvođače sireva, da konzumentima omogući da te fantastične sireve probamo, kojih nema u maloprodaji, a da mi svi zajedno pomognemo održivosti njihovog poslovanja i rada na njihovim domaćinstvima“, rekao je Jovanović.
On je naveo da oko 50 izlagača danas predstavlja svoje sireve, a da će sutra doći novi, kao i da svaki od njih posetiocima nudi nekoliko vrsta sireva.
„Osnovna karakteristika tih sireva je da se proizvode u malim serijama, njih prave mala poljoprivredna gazdinstva ili mali specijalizovani sirari, zanatlije“, objasnio je Jovanović.
Petar Radojičić, jedan od izlagača iz sela Jazak, predstavio je Friške jazačke sireve, među kojima se posebno ističe zreli vojvođanski kravlji sir, koji se ručno izrađuje, a pravi se od sirila, mleka, i soli.
„Zreli ili plavi sir privlači najveću pažnju posetilaca, on je jedan od naših najpopularnijih sireva“, rekao je on.
U ponudi su i polutvrdi sirevi sa začinskim biljem i sa suvim kandiranim voćem, a posetioci će tokom festivala moći da probaju i kačkavalj.
Danica Ćuk, koja je predstavila kravlje i kozje sireve Male mlekare Ćuk iz Zrenjanina, navela je da su svi sirevi ručno rađeni, bez upotrebe hemije.
„Trudimo se da naši sirevi budu prepoznatljivi kupcima pre svega po ukusu. Hemiju ne koristimo, prirodna je boja sireva, a začini koje koristimo su zdravi“, kazala je ona.
Srpske kompanije na Sajmu organske hrane ugovorile izvoz od preko 7 miliona evra
Preuzmite android aplikaciju.