Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Истраживачи су открили која храна је најбоља против масне јетре

Здравље јетре је од виталног значаја за функционисање целог организма јер тај орган заједно са бубрезима чисти организам од токсина. Зато га је важно одржавати у добром стању, а здрава и уравнотежена исхрана је кључна.
Фото: Pixabay/HansMartinPaul

Шта год да једете, покушајте да сазнате порекло намирнице и пратите састав паковања. Образујте се о различитим једињењима која вам не звуче познато. Ипак, једно од најважнијих правила је конзумирање намирница од целог зрна, а стручњаци тврде да се тако може смањити ризик од масне јетре.

Научници који стоје иза студије анализирали су 14.968 учесника, од којих су 42,2 посто били мушкарци и 57,8 посто жене, од којих су сви били становници Тјенђина у Кини.

Учесници су попунили упитнике који се односе на њихову типичну исхрану.

Након периода од шест година, истраживачи су поново испитали здравствене маркере оних који нису имали здравствене проблеме као што су рак, кардиоваскуларне болести или болести јетре, укључујући алкохолну масну болест јетре и неалкохолну масну болест јетре (НАФЛД).

Открили су да они који редовно једу житарице од целих житарица имају мање шансе да развију неалкохолну масну болест јетре. Резултати наше студије су показали да је већа потрошња целих житарица повезана са смањеним ризиком од НАФЛД-а код одраслих Кинеза, потврдили су аутори студије.

Поред тога, храна од целог зрна богата је бројним корисним хранљивим материјама и сматра се да игра улогу у превенцији хроничних болести.

Бројне студије су показале да житарице од целих житарица могу помоћи у превенцији кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2 и рака, док истовремено побољшавају здравље пробаве.

Simptomi koji ukazuju da je jetra oštećena prekomernim unosom alkohola

Преузмите андроид апликацију.