Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Симптоми који указују да је јетра оштећена прекомерним уносом алкохола

Конзумација алкохола је један од водећих узрока оштећења јетре. Алкохолна болест јетре је врста болести масне јетре. Постоји неколико стадијума болести јетре узрокованих алкохолом.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Цироза је најозбиљнији стадијум болести јетре за који су потребне године да се развије. Алкохолна болест јетре обично не изазива никакве симптоме све док јетра није озбиљно оштећена. Међутим, важно је знати да препознавање оштећења јетре у раној фази омогућава лакши опоравак.

Не морате да будете зависник од алкохола да бисте развили ово стање, редовно конзумирање прекомерних количина алкохола такође може да вас изложи ризику.

Једноставно речено, што више алкохола пијете, то је већи ризик од развоја ове болести.

Ово може погоршати друге врсте болести јетре. Много је лакше претерати са пићем него што многи људи схватају, што их доводи у опасност од болести повезаних са алкохолом. алкохолна болест јетре се развија код 90 одсто људи који пију више од 40 г алкохола, што је отприлике еквивалентно две средње (175 мл) чаше вина са 12 одсто алкохола или мање од две кригле пива нормалне јачине (четири одсто алкохола).

Симптоми алкохолне болести јетре

Ране фазе алкохолне болести јетре често немају симптоме. Због тога, можда чак и не знате да сте доживели оштећење јетре од алкохола. Ако су симптоми присутни, они могу укључивати отицање јетре, што може довести до нелагодности у горњем десном делу стомака. Симптоми такође укључују умор, необјашњиви губитак тежине, губитак апетита, мучнину и повраћање. Такође можете приметити жутило очију и коже и осетити отицање чланака. Оштећена јетра такође може довести до конфузије, поспаности и повраћања крви или крви у столици.

Како алкохол штети јетри?

Један од задатака јетре је да разгради потенцијално токсичне супстанце као што је алкохол. Када пијете, различити ензими у вашој јетри раде на разградњи алкохола како би се могао уклонити из вашег тела.

Конзумирање алкохола у већим количинама него што ваша јетра може ефикасно да обради може да је оштети. Ово у почетку има облик повећане масти у вашој јетри, али временом може довести до упале и накупљања ожиљног ткива. Јетра се може сама регенерисати, али сваки пут када филтрира алкохол, неке ћелије јетре умиру. Јетра може развити нове ћелије, али продужена прекомерна конзумација алкохола може смањити њену способност регенерације. Ово може довести до озбиљног и трајног оштећења ваше јетре. Смањење количине коју пијете или у идеалном случају потпуно престанак пијења може преокренути штету и смањити ризик од прогресије болести.

Остали фактори ризика

Поред превелике количине алкохола, постоји још неколико фактора који могу повећати ризик од развоја ове болести. Пре свега, прекомерна тежина или гојазност и већ здравствени услови попут хепатитиса Ц.

Занимљиво је да се показало да су жене осетљивије од мушкараца на штетно дејство алкохола. Генетика такође може бити важан фактор јер се зависност од алкохола и проблеми са прерадом алкохола често јављају у породицама.

Шта је алкохолни хепатитис?

Алкохолни хепатитис је запаљење јетре услед конзумирања алкохола. Највероватније се јавља код оних који много пију дуги низ година, али не развију га сви који прекомерно конзумирају алкохол.

С друге стране, може се јавити и код људи који умерено пију алкохол. Уобичајени симптоми алкохолног хепатитиса су осетљивост стомака, бол у јетри, мучнина, повраћање крви, лош апетит, жута боја коже и очију, губитак тежине, умор и грозница.

Алкохол изазива и погоршава алкохолни хепатитис, тако да дијагноза алкохолног хепатитиса значи да морате постепено престати да пијете. Престанак узимања алкохола може помоћи у смањењу симптома и спречавању даљег оштећења.

Ovim namirnicama smanjite apetit

Преузмите андроид апликацију.