Početna > Život i stil
Život i stil

Istraživači su otkrili koja hrana je najbolja protiv masne jetre

Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za funkcionisanje celog organizma jer taj organ zajedno sa bubrezima čisti organizam od toksina. Zato ga je važno održavati u dobrom stanju, a zdrava i uravnotežena ishrana je ključna.
Foto: Pixabay/HansMartinPaul

Šta god da jedete, pokušajte da saznate poreklo namirnice i pratite sastav pakovanja. Obrazujte se o različitim jedinjenjima koja vam ne zvuče poznato. Ipak, jedno od najvažnijih pravila je konzumiranje namirnica od celog zrna, a stručnjaci tvrde da se tako može smanjiti rizik od masne jetre.

Naučnici koji stoje iza studije analizirali su 14.968 učesnika, od kojih su 42,2 posto bili muškarci i 57,8 posto žene, od kojih su svi bili stanovnici Tjenđina u Kini.

Učesnici su popunili upitnike koji se odnose na njihovu tipičnu ishranu.

Nakon perioda od šest godina, istraživači su ponovo ispitali zdravstvene markere onih koji nisu imali zdravstvene probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre, uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD).

Otkrili su da oni koji redovno jedu žitarice od celih žitarica imaju manje šanse da razviju nealkoholnu masnu bolest jetre. Rezultati naše studije su pokazali da je veća potrošnja celih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza, potvrdili su autori studije.

Pored toga, hrana od celog zrna bogata je brojnim korisnim hranljivim materijama i smatra se da igra ulogu u prevenciji hroničnih bolesti.

Brojne studije su pokazale da žitarice od celih žitarica mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, dok istovremeno poboljšavaju zdravlje probave.

Simptomi koji ukazuju da je jetra oštećena prekomernim unosom alkohola

Preuzmite android aplikaciju.