Почетна > Путовања
Путовања

Њујорк је престоница западног света, а источног је?

Ако се Њујорк сматра престоницом западног света, његов пандан на истоку дефинитивно би био – Истанбул.
Фото: Pixabay/Smuldur

Лепота и импозантност коју овај трансконтинентални град дугује јединственој географији и бурној историји, опевани су и описани небројено пута, а један од његових славних становника, нобеловац Орхан Памук, посветио му је књигу. “Живот не може бити толико лош“, помислим с времена на време. Јер шта год да се догоди, могу отићи у дугу шетњу по Босфору” – рекао је Памук, који је више од шест деценија живео у највећем граду Турске.

Кроз историју познат као Византион, Костантинопољ и Цариград, Истанбул се простире на два континента и представља тачку сукоба, али и суживота запада и истока.

Фото: Pixabay/Alpcem

Импресивни мостови спајају не само два дела града, већ и два концепта, историјски европски и модерни азијски део. Наравно, модерно се може пронаћи и на европској, као што се историја може наћи и на азијској страни, те кад је Истанбул у питању нема искључивих подела и дефинитивних одговора.

Фото: Unsplash/Randy Tarampi

Овај град је јединствени производ историје каква се пише само на географски најатрактивнијијм локацијама, симбиозе космополитског и традиционалног и мноштва утицаја које је тешко побројати. Надлећу га галебови, мирише на рибу, ђевреке и нар, а свакодневно се у њему преплићу судбине чак 20 милиона људи који га зову домом.

Фото: Pixabay/Falco

Небројене су знаменитости које се у Истанбулу морају посетити, а обилазак је најбоље започети у самом његовом срцу, са Султанахмет трга, где се налазе славна Аја Софија, палата Топкапи, Султанахмет џамија и Цистерна базилика.

Некада резиденција отоманских султана, данас је Топкапи палата UNESCO баштина, раскошни музеј у ком се могу посетити на стотине соба, харем и трезор у ком се налази четврти највећи дијамант на свету.

На свега 600 метара налази се и џамија с почетка 17. века посвећена султану Ахмету, а нама познатија као Плава џамија. Она се и данас користи за муслиманске верске обреде, међутим, отворена је припадницима свих вера. Вредна је посете с обзиром на лепоту ручно осликаних плавих плочица по којима је и добила надимак.

Фото: Unsplash/Engin Yapici

Одмах наспрам џамије налази се и Аја Софија (“Света мудрост”), некада највећа црква на свету изграђена у петом веку на захтев Јустинијана I Великог. Када је 1453. Цариград пао, она је претворена у џамију, да би пет векова касније постала музеј. Пре нешто више од годину дана поново је проглашена џамијом.

Без обзира на све ове промене, Аја Софија и данас представља право архитектонско чудо, са преко 30 милиона уграђених златних плочица и чудесном куполом која је у време градње представљала храбар инжењерски подвиг.

Поред широког опсега историјских споменика Истанбул нуди и одличне опције за шопинг, шетње, али и уживање у турским слатким специјалитетима као што су баклаве, алве, и локуми.
Фото: Pixabay Sofdoug

Иако је добро познат међу туристима, то не умањује аутентичност једног од највећих базара у Истанбулу – “Базар зачина” (Mısır Çarşısı). Ово је, после “Великог базара”, други највећи базар у Истанбулу и на њему се поред зачина – укуса Турске “за понети”, ратлука, накита, сувенира и сушеног воћа могу пронаћи и – савршени кадрови за Инстаграм.

Нема бољег места да се опскрбите пул бибером и меласом од нара, а за потпуни ужитак базар треба обићи у јутарњим часовима, док још нема гужве.

Фото: Unsplash/Wei Pan

За јединствени доживљај града вреди посетити и кафић Pierre Loti, и попити нама добро познату турску кафу уз невероватан поглед на Босфор.

Посета Истанбулу није комплетна без одласка у неко од бројних хамама односно турских купатила. Било да се одлучите за неке од луксузних опција које су претежно намењене туристима, или за једноставна и традиционалнија која посећују локалци, загарантован је доживљај који ћете дуго памтити.

Фото: Unsplash/Meric Dagli

А за крај, када се ноге већ уморе, преостаје вам да се укрцате у неки од бродића који крстаре Босфором и упознате град и његове палате, куле и мостове и са воде.

Аутор текста: Н. К.

Gradovi koji nisu prestonice, ali su vredni posete

Преузмите андроид апликацију.