Почетна > Бизнис
Бизнис

Инвеститори: Муск је “лагао” о финансирању за преузимање Тесле

Адвокат који заступа инвеститоре компаније Тесла изјаво је данас на суђењу у Сан Франциску извршном директору Тесле Илону Маску да је Маск „лагао“ када је 2018. твитовао да је обезбедио финансирање за приватно преузимање те компаније.
Фото: Танјуг/Patrick Pleul/Pool via AP, File

Маскови твитови довели су до тога да „обични људи“ изгубе милионе, рекао је Николас Порит, главни адвокат инвеститора, током уводног излагања пред поротом Савезног суда у Сан Франциску, преноси Ројтерс.

„Милиони долара су изгубљени када су његове лажи објављене“, додао је он.

Теслин инвеститор Глен Литлтон затражио је одштету у име акционара који су трговали акцијама компаније у данима након што је Илон Маск на Твитеру обелоданио планове за откуп компаније, у августу 2018. године, злоупотребивши овлашћења председника компаније.

Како наводи Ројтерс, на овом потенцијално драматичном суђењу, деветочлана порота ће утврдити да ли је Маск као тадашњи извршни директор Тесле свесно преварио инвеститоре тврдећи у твитовима од 7. августа 2018. да је обезбедио финансирање од 72 милијарде долара како би Тесла постала његова приватна компанија, да би касније још једним твитом потврдио да ће их купити по вредности од 420 америчких долара за једну власничку акцију.

Захваљујући овим твитовима цене акција Тесле су скочиле за врло кратко време да би убрзо, када се сазнало да је све спин, пале далеко испод вредности које су имале пре Маскових твитова.

Суд ће утврдити да ли су акционари оштећени и за колико.

Ови твитови су привукли пажњу савезног Регулаторног тела за хартије од вредности, које је утврдило да је било спекулација и на крају се нагодили са Маском да призна прекршај и плати казну од 40 милиона долара, као и да се повуче са позиције председника Тесле.

Амерички окружни судија Едвард Чен, који надгледа суђење, оценио је да су Маскове изјаве о статусу договора биле лажне и да је Маск ове тврдње изнео непромишљено, будући да до договора о финансирању није дошло.

Маск ће ове недеље имати прилику да пред Судом објасни свој поступак.

Računi SBB korisnicima veći od 1. februara: Besplatni raskidi ugovora mogući do kraja meseca

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке