Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација не плаши туристе у 2023.

Без обзира на инфлацију и раст трошкова живота, трећина путника ове године планира да потроши више новца на путовања него у 2022. Потражња за путовањима је, према подацима Светског савета за путовања, јача него икада због чега се очекује да ће туризам и ове године имати солидне резултате.
Фото: Unsplash/kalimullin

Како је у најновијем извештају ове организације наведено, грађани су прошле године били спремни да повећају буџете за путовања и то је 86 одсто испитаника изјавило да жели да на међународна путовања троши више него 2019. године.

Међутим рат у Украјини је очигледно променио ситуацију, па су због инфлације многи ипак одлучили да мало сачекају боља времена. У овом извештају је наведено да  69 одсто путника активно тражи одрживе опције путовања за 2023. годину.

Према тим подацима одрживи туризам је нешто што ће обележити ову годину, сматрају стручњаци.

Управо овај термин се све чешће користи у извештајима, али се многи туристи питају шта је одрживи туризам. Поједностављено – то је паметно располагање турстичким ресурсима од културних вредности до природних богатстава.

Посебан акценат се ставља на рурална подручја где овај сектор може да се развија и на места масовног туризма где је он преко потребан како би се спречило уништавање природних и културних ресурса.

Извештај Светског савета за путовања и податке добијене од Дилоита, показао је путници глобално имају жељу да учествују у овом процесу. Анкета која је спроведена показала је да три четвртине путника планира да путује одрживије у будућности. У исто време, скоро 60 одсто је изабрало одрживије опције путовања у последње две године.

Друга анкета је такође показала да је око три четвртине врхунских путника спремно да плати додатно како би своја путовања учинила одрживијим.

У међувремену, прошлогодишњи путници су јасно дали до знања да је њихова жеља за путовањима веома јака, а то показује и број међународних долазака који је већи за 109 одсто у односу на 2021. годину.

U Vojvodini najviše zasada organske hrane

Преузмите андроид апликацију.