Kada pratite režim koji bi trebalo da vam pomogne u kontroli glukoze u krvi, postoje neke namirnice koje mogu da sabotiraju vaš napredak.
Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kome nivo šećera u krvi postaje veoma visok. Ovaj efekat je uzrokovan nesposobnošću vašeg tela da proizvodi insulin.
Na sreću, vaša ishrana bi mogla da poboljša situaciju, ali može da je i pogorša u zavisnosti od toga šta jedete. Dok je beli pirinač očigledan izazov za šećer u krvi, veruje se da je smeđi pirinač dobra alternativa.
Međutim to nije sasvim tačno. Smeđi pirinač se smatra zdravim zbog visokog sadržaja vlakana, ali je i dalje bogat ugljenim hidratima.
Velike količine ugljenih hidrata u smeđem pirinču lako se pretvaraju u glukozu nakon varenja, što može izazvati brz porast šećera u krvi.
Prema Američkom medicinskom udruženju, integralne žitarice su apsolutno poželjne, ali ih ne treba konzumirati u velikim količinama. Velike količine čak i celog zrna, uključujući smeđi pirinač, i dalje mogu da podignu nivo glukoze u krvi.
Takođe je važno uzeti u obzir koliko brzo neki ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi, a tu dolazi do izražaja takozvani glikemijski indeks (GI).
GI opisuje sistem ocenjivanja koji objašnjava da li hrana podiže šećer u krvi brzo, umereno ili sporo.
Skala se kreće od 0 do 100, a sporo apsorbovani ugljeni hidrati imaju vrednost od 55 ili nižu. Kuvani smeđi pirinač ima ocenu oko 68, što znači da je hrana srednjeg GI.
Nasuprot tome, rezultat belog pirinča od oko 73 čini ga hranom sa visokim GI. U poređenju sa belim pirinčem, čini se da je smeđi pirinač bolja opcija za šećer u krvi. Međutim, kao što je predložilo Američko medicinsko udruženje, nemojte jesti previše.
Preuzmite android aplikaciju.