Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која зауставља време

Лепо лице имају жене које једу колаген. Од нас зависи! Намирнице које конзумирамо могу да убрзају или успоре процес старења.
Фото: Unsplash/Tamara Bellis

Сигурно сте запазили да су неки људи младолики у односу на своје године, али и да има оних који су остарили преко ноћи. Велику улогу у процесу старења има наш стил живота, а понајвише исхрана.

Постоји и чувена народна изрека – „Копаш себи гроб кашиком”. Она се односи на људе који су склони претеривању са храном. Постоје залогаји који нас приближавају старости и болести, као и они који подмлађују организам.

Ово је храна која ће учинити да ваша кожа буде лепа, глатка и затегнута.

Цвекла
Фото: Unsplash/Vodonjap

Научници тврде да је сок од цвекле прави еликсир младости. Пензионери који су током експеримента редовно конзумирали овај напитак показали су невероватне резултате: мозак сваког од њих за само 6 недеља почео је да функсионише као мозак младог човека.

Бета каротен подмлађује, па сок од цвекле и шаргарепе чини жену неодољивом!

Бета-каротен у саставу цвекле јача имунитет и подмлађује организам, бетацианин спречава мутације ћелија, рутин има антисклеротично дејство, холин подстиче регенерацију ћелија и побољшава памћење.

Црно грожђе
Фото: Unsplash/Maja Petrić

Црно грожђе и црвено вино садрже антиоксиданс ресвератрол који штити ћелије од старења, спречава оксидативни стрес и продужава животни век човека. Он има антиканцерогено и кардиопротекторно дејство. Осим тога, он активира „протеин дуговечности”.

Масна риба
Фото: Unsplash/Micheile Henderson

Лосос, скуша, харинга и сардина су изузетно богате незасићеним масним киселинама омега-3 и диметиламиноетанолом (ДМАЕ) који успоравају процесе старења у организму и повољно утичу на стање коже, косе и ноктију. ДМАЕ подстиче рад мозга, побољшава памћење и расположење, смањује ризик од деменције и Алцхајмерове болести.

Црна чоколада
Фото: Pexels/Lisa

Какао садржи посебну врсту флавоноида – флавоноле. Они у буквалном смислу подмлађују старе ћелије у организму. Флавоноли такође имају противоупално дејство и елиминишу слободне радикале који провоцирају рано старење.

Зелени чај

Зелени чај садржи најмоћнији познати антиоксиданс епигалокатехин-3-галат који уништава малигне ћелије, нормализује процес метаболизма и елиминише слободне радикале. ЕГЦГ штити здраве ћелије од оштећења и има противвирусно и кардиопротекторно својство. Он побољшава синтезу колагена и успорава процес старења.

Маслиново уље
Фото: Pexels/Pixabay

Терпени, стероли и токофероли који се налазе у маслиновом уљу имају имуностимулирујуће и антисклеротичко дејство. У „сарадњи” са холином и филохиноном они побољшавају метаболизам и обнављају ћелије. Маслиново уље подмлађује организам, регенерише кожу и ефикасно пегла боре, а користили су га стари Римљани.

Sve tajne crvene kose

Преузмите андроид апликацију.