Početna > Biznis
Biznis

Hjulet Pakard sankcioniše štampače sa tuđim kertridžima

Dobro je poznato da da gro zarade koju proizvođači štampača zgrću dolazi od kupovine novih tonera. Takođe, nije nikakva tajna da su oni originalni neretko od dva do četiri puta skuplji od svojih (kineskih) kolega koji ne dolaze iz iste fabrike.
Foto: Unsplash/mahrous_houses

Kompanija HP još od 2016-te (na kratko obustavljeno nakon pritužbi mušterija, ali nastavljeno već naredne godine) pokušava da tu opasnost po profit spreči takozvanom Dynamic Security tehnologijom.

Suštinski, reč je o sigurnosnim čipovima na kertridžima, koje zvanični firmver tokom apdejta isproverava kako bi utvrdio da li je dopuna njegova. Ukoliko nije, sledilo bi upozorenje na ekranu da proizvođač nije odgovoran ukoliko kvalitet štampe ne bude na nivou, kao i da korišćenje takve dopune može da ugrozi garanciju.

Zbog ovoga je HP bio na meti mnogih sudskih tužbi zbog monopolizacije, čije presude mu mahom nisu išle na ruku.

Najskorija se dogodila na Starom kontinentu, u septembru prošle godine, kada je udruženje za zaštitu potrošača Euroconsumers dobilo spor težak 1,35 miliona dolara.

To očigledno nije obustavilo ovu praksu, naprotiv.

Kako je jedan reditor na printer forumu potvrdio, najnoviji apdejt ide korak dalje, pa ako spazi toner alternativnog proizvođača u potpunosti obustavlja štampanje.
Prema njegovim tvrdnjama, iz HP-a su mu potvrdili da će se ovo nakon ažuriranja dešavati na svim štampačima, mada su za sada potvrđeni modeli OfisDžet 774, 6978, 6968 i OfisDžetPro 6970.

Situaciju dodatno komplikuje sam napredak tehnologije, jer mnogi štampači su već uveliko gotovo beskorisni bez internet veze.

Jelen: Nećemo spasavati Banku Silicijumske doline, bankarski sistem SAD stabilan

Preuzmite android aplikaciju.