Почетна > Бизнис
Бизнис

Хјулет Пакард санкционише штампаче са туђим кертриџима

Добро је познато да да гро зараде коју произвођачи штампача згрћу долази од куповине нових тонера. Такође, није никаква тајна да су они оригинални неретко од два до четири пута скупљи од својих (кинеских) колега који не долазе из исте фабрике.
Фото: Unsplash/mahrous_houses

Компанија ХП још од 2016-те (на кратко обустављено након притужби муштерија, али настављено већ наредне године) покушава да ту опасност по профит спречи такозваном Dynamic Security технологијом.

Суштински, реч је о сигурносним чиповима на кертриџима, које званични фирмвер током апдејта испроверава како би утврдио да ли је допуна његова. Уколико није, следило би упозорење на екрану да произвођач није одговоран уколико квалитет штампе не буде на нивоу, као и да коришћење такве допуне може да угрози гаранцију.

Због овога је ХП био на мети многих судских тужби због монополизације, чије пресуде му махом нису ишле на руку.

Најскорија се догодила на Старом континенту, у септембру прошле године, када је удружење за заштиту потрошача Euroconsumers добило спор тежак 1,35 милиона долара.

То очигледно није обуставило ову праксу, напротив.

Како је један редитор на принтер форуму потврдио, најновији апдејт иде корак даље, па ако спази тонер алтернативног произвођача у потпуности обуставља штампање.
Према његовим тврдњама, из ХП-а су му потврдили да ће се ово након ажурирања дешавати на свим штампачима, мада су за сада потврђени модели ОфисЏет 774, 6978, 6968 и ОфисЏетПро 6970.

Ситуацију додатно компликује сам напредак технологије, јер многи штампачи су већ увелико готово бескорисни без интернет везе.

Jelen: Nećemo spasavati Banku Silicijumske doline, bankarski sistem SAD stabilan

Преузмите андроид апликацију.