Početna > Svet
Svet

Hil: Otvoreni Balkan sredstvo da granice služe za zbližavanje, a ne podele

Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan je efikasno sredstvo da zemlje koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podele, poručio je danas na Tviteru američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil uoči samita Otvorenog Balkana 2. septembra u Beogradu.
Foto: Tanjug

Odgovarajući tvit pitanje da li je OB izuzetak u okviru koorodinisanog nastupa i kompelementarnih interesa SAD i ključnih evropskih zemalja (saveznika) na ovom prostoru i da li SAD smatraju da taj projekat može da zaživi i bez podrške EU i ključnih članica EU, Hil je u video poruci rekao je važno to što je ideja za OB potekla sa samog Balkana, a ne nametnuta od nekih stranih vlada.

„Zaista se radi o tome da se zemlje Balkana traže načine da bolje sarađuju. Mislim da je to veoma efikasno sredstvo da zemlje koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podele, tako da to podržavamo vlada SAD i ja“, poručio je Hil.

Ambasador SAD kaže da Otvoreni Balkan, takođe, pomaže zemljama da postignu dogovore, počev od smanjenja gužvi na granicama do omogućavanja da diplome budu prihvaćene u različitim zemljama.

Dodaje da je inicijativa Otvoreni Balkan i primer novih obrazaca saradnje.

Kako je rekao, sasvim je jsano da je budućnost ovih zemalja u EU.

Mislim da će OB pomoći EU i doneti rešenje a ne probleme, zaključio je Hil.

Ministri EU bez dogovora o zabrani ulaska ruskim turistima

Preuzmite android aplikaciju.