Почетна > Свет
Свет

Хил: Отворени Балкан средство да границе служе за зближавање, а не поделе

Регионална иницијатива Отворени Балкан је ефикасно средство да земље користе границе у циљу зближавања, а не поделе, поручио је данас на Твитеру амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил уочи самита Отвореног Балкана 2. септембра у Београду.
Фото: Танјуг

Одговарајући твит питање да ли је ОБ изузетак у оквиру коородинисаног наступа и компелементарних интереса САД и кључних европских земаља (савезника) на овом простору и да ли САД сматрају да тај пројекат може да заживи и без подршке ЕУ и кључних чланица ЕУ, Хил је у видео поруци рекао је важно то што је идеја за ОБ потекла са самог Балкана, а не наметнута од неких страних влада.

„Заиста се ради о томе да се земље Балкана траже начине да боље сарађују. Мислим да је то веома ефикасно средство да земље користе границе у циљу зближавања, а не поделе, тако да то подржавамо влада САД и ја“, поручио је Хил.

Амбасадор САД каже да Отворени Балкан, такође, помаже земљама да постигну договоре, почев од смањења гужви на границама до омогућавања да дипломе буду прихваћене у различитим земљама.

Додаје да је иницијатива Отворени Балкан и пример нових образаца сарадње.

Како је рекао, сасвим је јсано да је будућност ових земаља у ЕУ.

Мислим да ће ОБ помоћи ЕУ и донети решење а не проблеме, закључио је Хил.

Ministri EU bez dogovora o zabrani ulaska ruskim turistima

Преузмите андроид апликацију.