Početna > Srbija
Srbija

Gujon: Otvaramo još 15 dopunskih škola srpskog jezika

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon otvorio je danas u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku odeljenje strane knjige sa više od 5.000 naslova.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gujon se tom prilikom osvrnuo i na aktivnosti Uprave u širenju i očuvanju srpskog jezika i kulture van granica Republike Srbije i naveo da je u prethodne dve godine Uprava otvorila 23 dopunske škole Srpskog jezika u svetu, u saradnji sa Minstarstvom prosvete Republike Srbije.

„Ukupno smo upisali 1.000 dece. To je velika stvar, jer, teško je kada ste se rodili u inostranstvu, kad idete u školu na stranom jeziku da imate vremena i da naučite i da savladate svoj maternji jezik ako škola ne postoji. Zato smo uložili puno vremena, napora i truda u otvaranje tih dopunskih škola”, rekao je Gujon.

On je istakao da postoje planovi za otvaranje novih 15 škola u Južnoj i Severnoj Americi, napominjući da nastavni kadar neće biti problem.

„Što se tiče samih učitelja, oni su ili detaširani iz Srbije preko Ministarstva prosvete ili na licu mesta imamo ljude koji su završili filološki fakultet i srpski jezik”, istakao je on.

Gujon je dodao da je to bitno za decu ne samo zbog jezika već i zbog druženja sa drugom decom koristeći srpski jezik, nebitno na kom delu sveta se nalazili, već da je važno da budemo svi umreženi i da se očuva nit između Srbije i njenog naroda u rasejanju.

Vlada usvojila Program zaštite vazduha, šta se njime predviđa

Preuzmite android aplikaciju.