Почетна > Србија
Србија

Влада усвојила Програм заштите ваздуха, шта се њиме предвиђа

Влада Србије усвојила је Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године, са акционим планом, којим су дефинисане мере и активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха.
Фото: Wikimedia Commons/NIS ad

Србија је по први пут добила стратешки документ за област заштите ваздуха за чију имплементацију ће у наредним годинама бити потребна улагања од 2,6 милијарди евра, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Како се наводи, циљеви програма биће остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

Програмом су дефинисане и мере и активности које ће помоћи јединицама локалне самоуправе у даљем развоју планова квалитета ваздуха, краткорочних акционих планова и програма локалних мониторинга.

Неке од предвиђених мера омогућиће бржу замену старих уређаја за грејање у домаћинствима и обнову возног парка дерегистрацијом, односно отпремањем најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и лаких теретних возила, као и ЕУРО I, II i III дизел аутобуса у рециклажне центре.

Програм предвиђа и реализацију активности које се односе на едукацију, обуку за примену најбољих пракси и подизање свести, у циљу успостављања консензуса о важности мењања навика и давања доприноса у овој области од стране свих чланова друштвене заједнице.

Министарство заштите животне средине истиче да је унапређење квалитета ваздуха у Србији један је од кључних приоритета тог Министарства и верује да ће усвојени програм трасирати пут спровођење мера и активности у наредним годинама, чиме ће се дати допринос животној средини, чистијем ваздуху и здрављу грађана.

Vučić: Zvezdane staze stigle u Srbiju, Rivijan najinovativnija kompanija za e-vozila

Преузмите андроид апликацију.