Почетна > Србија
Србија

Гујон: Отварамо још 15 допунских школа српског језика

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон отворио је данас у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку одељење стране књиге са више од 5.000 наслова.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Гујон се том приликом осврнуо и на активности Управе у ширењу и очувању српског језика и културе ван граница Републике Србије и навео да је у претходне две године Управа отворила 23 допунске школе Српског језика у свету, у сарадњи са Минстарством просвете Републике Србије.

„Укупно смо уписали 1.000 деце. То је велика ствар, јер, тешко је када сте се родили у иностранству, кад идете у школу на страном језику да имате времена и да научите и да савладате свој матерњи језик ако школа не постоји. Зато смо уложили пуно времена, напора и труда у отварање тих допунских школа”, рекао је Гујон.

Он је истакао да постоје планови за отварање нових 15 школа у Јужној и Северној Америци, напомињући да наставни кадар неће бити проблем.

„Што се тиче самих учитеља, они су или деташирани из Србије преко Министарства просвете или на лицу места имамо људе који су завршили филолошки факултет и српски језик”, истакао је он.

Гујон је додао да је то битно за децу не само због језика већ и због дружења са другом децом користећи српски језик, небитно на ком делу света се налазили, већ да је важно да будемо сви умрежени и да се очува нит између Србије и њеног народа у расејању.

Vlada usvojila Program zaštite vazduha, šta se njime predviđa

Преузмите андроид апликацију.