Почетна > Бизнис
Бизнис

Група ОПЕК+ смањује пумпање за чак 2.0 милиона барела дневно

Група ОПЕК+ договорила се данас на састанку у Бечу да смањи заједничку производњу нафте за 2,0 милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цена „црног злата“ изазван слабљењем глобалне економије, јавља „Блумберг“.
Фото: Unsplash/David Thielen

То је највеће смањење производње Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника од 2020. године, које неће имати тако велики утицај на глобалну понуду како то сугерише цифра из наслова, јер неке земље чланице већ пумпају знатно испод својих квота, што значи да су у складу с новим ограничењима и неће додатно резати производњу, оцењује њујоршка агенција.

Упркос томе, одлука нафтног картела ризикује да зада још један ударац глобалној економији која се већ бори с инфлацијом изазваном високим ценама енергије. Овај потез такође може да изиритира САД и да буде окидач за потенцијални одговор Вашингтона, додаје се „Блумберг“.

Председник Џо Бајден је раније ове године посетио Саудијску Арабију с циљем да убеди Ријад да повећа производњу нафте како би Американцима обезбедио ниже цене на пумпама уочи избора на средини мандата у новембру.

Резање производње од 2,0 милиона барела дневно биће пропорционално расподељено међу чланицама, при чему ће основ за поделу бити ранија производна квота сваке земље. Према рачуници „Блумберга“ изведеној на бази производње у септембру, то значи да ће само осам земаља заиста обуздати пумпање, што ће резултирати реалним смањењем производње од око 880.000 барела дневно.

Амерички званичници су реаније данас упућивали апеле колегама у Персијском заливу покушавајући да их наговоре да се супротставе смањењу производње, додаје њујоршка агенција позивајући се на добро обавештене људе.

Dragić: Potrošači da pogledaju na ambalaži gramažu prozvoda

 

Преузмите андроид апликацију.