Сви смо чули савете да је боље пити топле напитке када је топло, а хладне напитке када је хладно. Али да ли знате зашто би то требало да радите и да ли је испијање (пре)хладних пића на врућини заиста штетно?
Када је напољу врућина већа од 30 степени Целзијуса и толико је вруће да не можете ни нормално да дишете, да ли више волите да посегнете за чашом воде или сока са пуно леда да се расхладите?
Можда би требало да пазите колико леда стављате, јер научници упозоравају да хладна вода заправо успорава хидратацију тела и да је по топлом времену најбоље пити воду или пиће на собној температури јер их тело брже апсорбује.
Штавише, ако пијете ледена пића одмах након оброка, велика је шанса да ћете се прехладити, чак и када је напољу вруће.
Када стекнете навику да пијете воду собне температуре, приметићете значајно побољшање варења и осећаћете се боље током и после оброка.
Испијање топлог чаја на врућини од 30 степени такође има своје предности, јер ће топли напитак подстаћи знојење и тако вас расхладити, али постоји квака: топли напитак ће вас расхладити само када напољу нема влаге, тј. ваздух је сув.
Ефекат ће бити још бољи ако носите одећу која не задржава влагу, односно која омогућава испаравање зноја.
Sprečava gubitak pamćenja, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, čuva vid
Преузмите андроид апликацију.