Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Спречава губитак памћења, смањује ризик од хроничних болести, чува вид

Црвене паприке садрже највише хранљивих састојака, јер су најдуже на лози. Зелене паприке се беру раније, пре него што уђу у жуту, наранџасту, а затим и црвену боју. У поређењу са зеленим паприкама, црвене имају скоро 11 пута више бета-каротена и 1,5 пута више витамина Ц.
Фото: Pexels/Anthony
Које су главне здравствене предности паприке?
Може смањити ризик од катаракте и макуларне дегенерације

Исхрана игра важну улогу у одлагању развоја губитка вида с годинама. Конкретно, чини се да два каротеноида названа лутеин и зеаксантин, када се једу у довољним количинама, побољшавају здравље очију.

Један од најчешћих узрока је недостатак гвожђа. Паприка садржи скромне количине гвожђа, али је изузетно богата витамином Ц – половима паприке садржи чак 100 милиграма. Ово је значајно јер витамин Ц повећава апсорпцију гвожђа у цревима.

Паприка додатно помаже јер садржи витамин Б6 који је потребан за стварање хемоглобина, протеина који преноси кисеоник по телу.

Може заштитити од одређених хроничних болести

Паприка је богата антиоксидантима, који су повезани са здрављем организма. На пример, паприка је посебно богата антиоксидативним витаминима укључујући витамине Ц, Е и бета-каротен.

Они такође дају велике количине полифенола, ова заштитна биљна једињења укључују лутеин, кверцетин и капсантин, при чему је последњи посебно богат зрелим црвеним паприкама.

Будући да су антиоксиданти, паприке имају снажан антиинфламаторни капацитет и вероватно ће смањити ризик од хроничних болести.

Нажалост, до данас недостају велике студије које се посебно баве конзумирањем паприке о учесталости хроничних болести.

Може одложити губитак памћења услед старења

Занимљиви налази из студија на животињама сугеришу да конзумација паприке може бити ефикасна у спречавању губитка памћења код особа са Алцхајмеровом болешћу.

Чини се да једињења у зрелим паприкама инхибирају ензим који ослобађа амилоидне протеине – то су протеини одговорни за акумулацију око нервних влакана и доприносе ризику од Алцхајмерове болести.

Накнадна истраживања сугеришу да су многа биљна једињења у паприци, укључујући феноле, каротеноиде и флавоноиде, можда одговорна за ове налазе.

Snižava holesterol, dobro je za srce, ali nije baš prijatnog ukusa

Преузмите андроид апликацију.