Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Снижава холестерол, добро је за срце, али није баш пријатног укуса

Јабуково сирће је последњих година постало важан састојак у исхрани.
Фото: Pixabay/pixel2013

Новија истраживања показују да помаже код неких болести, попут дијабетеса или гојазности.

Главни састојак јабуковог сирћета, као и сваког другог сирћета, је сирћетна киселина.

Остали састојци су друге киселине, витамини, минералне соли и аминокиселине, а јабуково сирће ће вам помоћи код многих здравствених проблема.

Ниво глукозе у крви

Можда највећа корист од јабуковог сирћета је његов утицај на ниво глукозе у крви. Неколико студија је показало да може смањити ниво глукозе. Испитаници су конзумирали две кашичице јабуковог сирћета пре спавања, а њихов ниво глукозе ујутру је смањен за 6 процената. Међутим, студија је спроведена на пацовима и ови резултати тек треба да буду потврђени људским истраживањима.

Помаже код високог крвног притиска и срчаних обољења

Друга студија на пацовима је доказала да јабуково сирће може снизити висок крвни притисак. Друга студија је показала да људи који често једу салату са јабуковим сирћетом имају мање срчаних обољења од оних који то не чине. а ова тема захтева, наравно, више истраживања да би се дошло до неких коначних закључака.

Помаже у губитку тежине

Стотинама година у ову сврху се користи јабуково сирће. Године 2005. спроведено је истраживање на малом узорку од 12 испитаника – једни су данима јели кришке хлеба са неколико капи белог сирћета, а други обичан хлеб. Испитаници из прве групе су се осећали ситима раније и дуже од оних из друге групе. Ово су обећавајући резултати, али још увек само прелиминарни.

Kako čuvati luk da traje do šest meseci

Преузмите андроид апликацију.