Jabukovo sirće je poslednjih godina postalo važan sastojak u ishrani.
Novija istraživanja pokazuju da pomaže kod nekih bolesti, poput dijabetesa ili gojaznosti.
Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i svakog drugog sirćeta, je sirćetna kiselina.
Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i aminokiseline, a jabukovo sirće će vam pomoći kod mnogih zdravstvenih problema.
Nivo glukoze u krvi
Možda najveća korist od jabukovog sirćeta je njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je pokazalo da može smanjiti nivo glukoze. Ispitanici su konzumirali dve kašičice jabukovog sirćeta pre spavanja, a njihov nivo glukoze ujutru je smanjen za 6 procenata. Međutim, studija je sprovedena na pacovima i ovi rezultati tek treba da budu potvrđeni ljudskim istraživanjima.
Pomaže kod visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja
Druga studija na pacovima je dokazala da jabukovo sirće može sniziti visok krvni pritisak. Druga studija je pokazala da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom imaju manje srčanih oboljenja od onih koji to ne čine. a ova tema zahteva, naravno, više istraživanja da bi se došlo do nekih konačnih zaključaka.
Pomaže u gubitku težine
Stotinama godina u ovu svrhu se koristi jabukovo sirće. Godine 2005. sprovedeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hleba sa nekoliko kapi belog sirćeta, a drugi običan hleb. Ispitanici iz prve grupe su se osećali sitima ranije i duže od onih iz druge grupe. Ovo su obećavajući rezultati, ali još uvek samo preliminarni.
Preuzmite android aplikaciju.