Banane imamo običaj da držimo u činiji sa drugim voćem.
Ili da ih, nakon što dođemo iz kupovine, smestimo u frižider.
Ni jedno, ni drugo, izgleda, ipak nisu najbolje rešenje.
Sudeći po stručnjaku za ishranu, dr Tamiki Sims, njih bi trebalo potpuno drugačije čuvati.
Naime, dr Tims kaže da u frižider treba da ih stavimo kada su zrele. Možete ih držati na kuhinjskom pultu dok ne sazru, a onda ćete im, stavljanjem u frižider, produžiti trajnost dok kora ne pocrni – rekla je doktorka.
Prema njenom mišljenju, kad je banana zrela, možete je staviti u kesicu za zamrzivač, pa zamrznuti i onda će trajati do mesec dana.
– Banane se ne drže u frižiderima u prodavnicama. Ako ih prerano stavite u frižider, to može da doprinese da imaju gorak ukus, promene boju i ne sazre – navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD.
Ako je kora banane oštećena, najbolje je baciti je, napominju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.
– To bi moglo da znači da je pokvarena, kao i da je voće možda kontaminirano mikrobima. Takođe, bacite bananu koja je crna, previše mekana ili ima neprijatan miris – dodali su.
Preuzmite android aplikaciju.