Početna > Dan u slici
Dan u slici

Gde i kako čuvati luk?

Gde i kako čuvati luk zavisi od toga da li je ceo ili narezan. Generalno, luk voli suv vazduh i niske temperature, a održavanje optimalnih uslova skladištenja značajno će produžiti njegov rok trajanja.
Foto: Pixabay/ klimkin

Oljušteni luk će u frižideru izdržati 10 do 14 dana, a seckani sedam do 10 dana. Ako se ceo luk čuva na hladnom i suvom mestu sa dobrom ventilacijom, može da ima rok trajanja od tri do sedam meseci, pod uslovom da je suv, čvrst, sa netaknutom ljuskom i da ne klija.

Čuvanje na hladnom i suvom mestu

Idealna temperatura za čuvanje luka je između 7 i 13 stepeni Celzijusa, što znači da je najbolje mesto za njega u frižideru ili drugom hladnom i suvom mestu kao što je podrum, ostava ili garaža.

Šta je sa frižiderom?

Iako čak i neoljušteni luk možete da čuvate ceo u frižideru nekoliko dana, duže čuvanje se ne preporučuje. Luk ostavljen u frižideru duže vreme pretvara skrob u šećer, čineći ga mekim i mokrim.

Smanjite nivo vlažnosti

Luk treba ukloniti iz svih plastičnih kesa za hranu pre skladištenja i držati dalje od proizvoda koji ispuštaju vlagu, kao što je krompir. Ako ga ostavite u vrećici koja ne dozvoljava cirkulaciju vazduha, može se razviti buđ. Visok nivo vlažnosti takođe može izazvati nicanje luka. Umesto plastične kese, koristite mrežastu kesu ili kontejner koji omogućava cirkulaciju vazduha.

Držite ga na tamnom mestu

Pored toga što prostor mora biti suv, hladan i dobro provetren, luk mora biti zaštićen i od direktne sunčeve svetlosti. Toplota koju generiše sunčeva svetlost ili drugi izvor može podstaći rast plesni i drugih mikroba.

Kako čuvati narezani luk?

Za razliku od celog luka, narezani luk je najbolje čuvati u frižideru u zatvorenoj plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi. Važno je znati da jabuke, kruške i celer apsorbuju mirise luka ako se čuvaju u njihovoj blizini.

Zamrzavanje luka

Iako se ne preporučuje zamrzavanje celeg luka, seckani dobro deluje kada se čuva u zamrzivaču. U tu svrhu možemo ga staviti u kesu za zamrzivač, iz koje se trudimo da istisnemo što više vazduha. Zamrzavanje menja njegovu teksturu, ali će i dalje biti korisno za pečenje i bilo koju drugu toplotnu obradu.

Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete utvrditi da li su jaja i dalje bezbedna za jelo

Preuzmite android aplikaciju.