Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Где чувати банане да би дуже остале свеже?

Банане су воће које брзо сазрева, али и брзо тамни ако се не складишти на прави начин.

Иако многи грешком стављају банане у фрижидер или их чувају у пластичним кесама, такво окружење заправо убрзава њихово пропадање. Кључни фактор у процесу сазревања банана је гас етилен – природни биљни хормон који банане саме производе.

Зашто банане брзо сазревају?

Етилен, који банане испуштају, покреће процес сазревања. Када се чувају у затвореном простору, као што је пластична кеса, етилен се задржава око воћа и убрзава његову зрелост. Такође, ниске температуре у фрижидеру оштећују кору банана и стварају тамне флеке, док месо постаје кашасто.Зато је најбоље да се банане чувају на собној температури, око 13°Ц, на сувом и прозраченом месту – даље од директне сунчеве свјетлости и извора топлоте.

Практични савети за чување банана

Држите банане одвојено од другог воћа. Јабуке, крушке и авокадо такође луче етилен, па ако су заједно, процес сазревања се убрзава.

Качите банане на куку. Ова метода омогућава циркулацију ваздуха и спречава нагњечења и тамне мрље.

Да ли је здраво конзумирати сок од киселих краставаца?

 

Преузмите андроид апликацију.