Почетна > Путовања
Путовања

Гаудијева Барселона: игра природе и архитектуре

Као и већина шпанских градова Барселона може да се похвали одличним урбанистичким решењима, отменом архитектуром и улицама препуним живота, међутим, оно што је чини јединственом су архитектонски драгуљи генијалног Антонија Гаудија који је својим иновацијама и мајсторијама оставио главном граду Каталоније неизбрисиви печат посебности.

Антони Гауди, син казанџије из околине Барселоне још је током студија показао изузетан таленат не само за архитектуру већ и за дизајн.

Врло је рано примећен у професионалним круговима, да би од 1883. преузео изградњу цркве Саграда фамилиа која је започета годину дана раније. Осим ове, иако до данас незавршене, надалеко познате грађевине, још шест његових радова препознати су као UNESCO баштина.

Његов специфични стил може вам се свидети или не, али једно се мора признати – свако дело овог генијалца у најмању руку је оригинално и непоновљиво. Представљамо вам део Гаудијевог стваралаштва без ког Барселона дефинитивно не би била иста.

Куће La Pedrera и Batlló

Бројне зграде истичу се својом отменошћу, складом те интересантним архитектонским детаљима дуж широких авенија Барселоне, али и међу њима има оних које су посебније од других.

Фото: Pexels/Pixabay

Две “куће”, La Pedrera и Batlló, ремек дела славног архитекте, са својим таласастим линијама и украсима пре се могу сврстати у сценографију за бајку него у било који до тада познати архитектонски стил.

Зграда Батло је пројектована за истоимену породицу. Складна и препознатљива у свом шаренилу, са необичним балконима и детаљима у стилу “trenkadis” (ломљени парчићи керамике, комбиновани у неправилни мозаик), кућа је инспирисана природом и нарочито Средоземним морем које се налази у непосредној близини.

Фото: Unsplash/Raimond Klavins

Данас је ненасељена и у њој нема намештаја, али отворене су за туристе њене важније просторије, као и тераса са карактеристичним гаудијевским кровом који подсећа на леђа аждаје и очаравајућим погледом на град.

У поређењу са Batlló, La Pedrera изгледа знатно “обичније”, иако код Гаудија “обично” не постоји. И таква се издваја својим таласастим линијама и балконима од кованог гвожђа који подсећају на морску траву.

Фото: Pixabay/Pexels

Ова раскошна камена кућа и даље није празна – у њој већ дуже од три деценије живи списатејлица Ана Виладомиу која је о свом искуству живота у Гаудијевом ремек делу написала књигу, те редовно објављује на Инстаграму слике из живота у најпознатијој кући Барселоне.

Као и Batlló, и La Pedrera има кровну терасу која изгледа као галерија Гаудијевих скулптура. Наиме, Гауди је вешто спајао функционалност и дизајн те су вентилационе цеви и димњаци La Pedrera уметничка дела.

Парк Гуељ
Фото: Unsplash/Daniel Comeschi

У парку Гуељ који је Гауди конструисао уз помоћ мецената истоимене породице лако се разуме игра природе и архитектуре, толико присутна у његовим делима.

Постојећи објекти се савршено уклапају у природно окружење, а не одудара ни препознатљива ломљена керамика која украшава клупе.

Фото: Unsplash/Jose Jovena

Парк је настао 1914. године, а више од сто година касније, због својих тераса са таласастим мозаицима и невероватним погледом на град сматра се једним од најмагичних атракција Барселоне.

Првобитно је замишљн као стамбена зона затвореног типа у којој је и сам Гауди живео неко време, да би након што је овај пројекат пропао, постао, уз брдо Монжуик, омиљени градски врт.

Sagrada familia

Гауди, који није имао породицу, Барселони је посветио читав свој живот, од чега 40 година искључиво раду на цркви Sagrada familia (“Света породица”).

Фото: Pixabay/Milesz

Иако није био први архитект који је радио на овом пројекту, нити га је завршио, он се без сумње може назвати његовим животним делом.

Када је 1926. умро од последица ударца трамваја, његови наследници су наставили да раде на катедрали у складу са постојећим списима и плановима. Пројекат до данас, готово сто година касније, није окончан, мада је катедрала и овако незавршена вредна дивљења.

Гауди је испоштовао првобитно замишљени неоготички изглед цркве али је истој дао и непоновљиви лични печат.

Фото: Unsplash/Andrey Grinkevich

Вера и природа су овом генијалцу били главни извори инспирације, што се огледа у невероватним детаљима и симболима који красе једну од најоригиналнијих катедрала на свету. Ниједан њен детаљ није ту случајно, па ни чињеница да је висока 170, тачно за метар мање од оближњег брда Монжуик.

Гауди је, наиме, сматрао да оно што створи човек не треба да надмаши оно што је створила природа. Саграда фамилију посети преко три милиона туриста годишње, што је чини најпопуларнијом туристичком атракцијом Шпаније.

Аутор текста: Н. К.

Sevilja, strastveno srce Andaluzije

Преузмите андроид апликацију.