Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Гастроентеролог потврдио: Ово је најбоља ужина за беспрекорно здравље ваших црева

Одржите црева здравим уз правилан избор ужине.
Фото: Pexels/Janetrangdoan

Данас је више него икад битно практиковати навике које подржавају здравље црева. Брига о трилионима бактерија које се налазе у вашим цревима користи вашем дигестивном и имунолошком систему, метаболизму и још много тога. Једна од најважнијих ствари које можете да урадите да нахраните добре микробе који живе у вашим цревима јесте да се здраво храните тако што ћете укључитии храну погодну за црева у свакодневне оброке.

Наравно, то може укључивати воће, поврће и храну препуна пробиотика као што је јогурт. Али шта када је 15 сати и волели бисте да поједете слану ужину? Гастроентеролози кажу да може бити лако пронаћи најбољу ужину за здравље ваших црева – све док тачно знате шта да тражите.

Шта треба да садржи ужина која је здрава за црева

Џанис Ластер, гастроентеролог, каже да је њено решење за ужину здраву за црева је једноставно: потражите биљке богате протеинима. Ако желите да изаберете ужину имајући на уму микробом вашег црева, она препоручује да потражите ону која је богата биљним протеинима. Размислите о орашастим плодовима (пистаћи, ораси, бадеми), сушеном едамамеу, хумусу и поврћу, воћу са путером од орашастих плодова и протеинским шејковима.

Зашто су битни биљни протеини

Др Ластер каже да ова врста ужине обезбеђује два битна хранљива састојка важна за здрава црева: протеине и влакна. „Ужине богате биљним протеинима и влакнима помажу у храњењу ћелија дебелог црева и диверсификацији микробиома“, објашњава она. Разноврсна мешавина бактерија у цревима помаже да ваше тело буде здраво и отпорно. С друге стране, мањи диверзитет бактерија је повезан са упалом и хроничном болешћу.

Најбоља ужина за здравље црева

Стручњаци су једногласни – то су орашасти плодови! Они су идеална комбинација хранљивих материја здравих за црева које препоручују гастроентеролози. И шака орашастих плодова и путер од њих чине одличне залогаје између оброка. Штавише, можете их јести на много начина. Орашасти плодови су савршена комбинација протеина и влакана. Добре ужине с високим садржајем протеина треба да садрже шест до 20 грама протеина, а требало би да тражите најмање три грама влакана у ужини са високим садржајем влакана.

На пример, две кашике путера од кикирикија садрже око седам грама протеина и више од три грама влакана. Додајте јабуку у ово и добићете још више влакана.

Четвртина шоље ољуштених пистаћа садржи око шест грама протеина и три грама влакана.
Хумус са грицкалицама: Пробајте са свеже резаним поврћем и пита чипсом од целог зрна или крекерима са семенкама.
Печене леблебије: Додајте арому попут цимета.
Биијни јогурт: Допуните га орасима и воћем.
Путер од бадема или кикирикија: Јабука с мало цимета је савршено упаривање са овим путером од орашастих плодова.
Смути од јагоде и ананаса: Додајте мало биљних протеина за додатну ужину на бази протеина.

Преузмите андроид апликацију.