Почетна > Бизнис
Бизнис

Француска продужила замрзавање цена енергије до краја 2022

Ограничење цена енергије у Француској је продужено до краја ове године, објавила је премијерка Елизабет Борн.
Фото: Pixabay/Pexels

Заштитним тарифама, које су први пут уведене у новембру прошле године, цене гаса су замрнуте на нивоу из октобра 2021. и такође је ограничено повећање цена електричне енергије на највише 4,0 посто. Ова мера је требало да престане да важи 30. јуна, али је сада продужена, преноси данас портал цоннеџионфранце.цом.

Премијерка Борн је рекла да ће указ којим се поменута мера продужава бити објављен наредних дана.

„Ограничење цена обезбеђује потрошачима у Француској гарантоване тарифе, а држава је та која плаћа разлику у односу на тржишне цене које очигледно знатно расту у Француској и другим европским земљама“, саопштено је из кабинета француске председнице владе.

Бриселски истраживачки центар Бројгл процењује да ће Француска потрошити 38 милијарди евра на мере које су осмишљене за зауздавање раста цена.

Француска министарка за енергетску транзицију Ањес Паније-Рунашер изјавила је да би Француска могла да настави без руског гаса док год залихе течног природног гаса (ЛНГ) у земљи буду довољне.

„У апсолутном смислу… могли бисмо без руског гаса, под претпоставком да све испоруке ТНГ-а стижу на време и да можемо лагодно да допуњавамо наше стратешке залихе“, рекла је она у четвртак за радио БФМ Бизнис.

Život bez ruskog gasa na agendi današnjeg samita EU

 

Преузмите андроид апликацију.