Почетна > Бизнис
Бизнис

Живот без руског гаса на агенди данашњег самита ЕУ

Лидери земаља чланица Европске уније разговараће данас на самиту у Бриселу о могућим решењима за функцинисање економије и живота у блоку без руског гаса.
Фото: Танјуг/AP/Olivier Matthys

Очекује се да ће због смањених испорука руског гаса оптужити Москву да користи енергију „као оружје”, а Немачка је упозорила да би то могло да доведе до делимичног затварања њене индустрије ове зиме, преноси Ројтерс.

Лидери 27 земаља ЕУ ће, према нацрту саопштења са самита у који је британска агенција имала увид, окривити рат у Украјини, који је почео пре тачно четири месеца, за економску ситуацију у блоку, скок инфлације и успоравање глобалног раста.

„Само је питање времена када ће Руси потпуно зауставити испоруке гаса“, рекао је један званичник ЕУ уочи данашњег самита.

Према нацрту саопштења, лидери блока ће позвати Европску комисију да изнађе решења за снабдевање енергијом као одговор на потенцијално потпуно обустављање дотока руског гаса.

Италијанска штампа пише данас да је Рим позвао лидере ЕУ да се поново састану на ванредном састанку средином јула како би разговарали о могућем ограничењу цена гаса за шта се залаже премијер Италије Марио Драги.

Habek: Moguća potpuna obustava isporuke gasa Severnim tokom

Преузмите андроид апликацију.