500 miligrama je optimalna dnevna količina flavonoida u ishrani.
Ovo je zaključak dansko-australijske studije u kojoj su naučnici sa Univerziteta Edit Kauan i Zapadne Australije i univerziteta u Kopenhagenu, Arhusu i Olborgu analizirali zdravstvene podatke 53.000 ispitanika, prikupljene tokom 23 godine.
Flavonoidi su organska jedinjenja koja se nalaze u biljkama, daju im boju i štite ih od štetnih mikroba i insekata.
U ljudskom telu, flavonoidi deluju kao antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja i bolesti.
Najbolje je uzimati flavonoide iz raznih biljnih namirnica, kažu naučnici.
Na primer, preporučena količina od 500 miligrama flavonoida može se dobiti ako popijete jednu šoljicu čaja u toku dana i pojedete jednu jabuku, jednu pomorandžu, 100 grama borovnica i 100 grama brokolija.
Preuzmite android aplikaciju.