Pečurke su veoma korisne jer zbog svoje nutritivne vrednosti pozitivno utiču na zdravlje.
Pečurke su bogate vitaminom D, koji je izuzetno koristan. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka.
Redovnom konzumacijom pečuraka unosite dovoljnu količinu mikronutrijenata u organizam bez povećanja kalorija, masti ili natrijuma.
Pečurke su bogate selenom, hranljivom materijom koja ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo koje vrste upale. Takođe dobro utiču na funkcionisanje creva, odnosno sistema za varenje.
Mnoge studije su pokazale da pečurke deluju kao probiotici. Ne samo da poboljšavaju varenje, već mogu biti korisni i za ljude koji imaju dijabetes.
Naime, pečurke imaju sposobnost da menjaju određene crevne bakterije i tako oslobađaju insulin iz beta ćelija pankreasa.
Ljudi koji jedu pečurke imaju manje šanse da pate od depresije. Istraživači to pripisuju mnogim bioaktivnim jedinjenjima u pečurkama, uključujući vitamin B12 i antioksidante.
Gljive se u medicini koriste više od 2.000 godina zbog svojih lekovitih svojstava. Sadrže jedinjenja koja pokreću imuni odgovor na više nivoa – slično grupi vojnika koji vodi sedam bitaka u isto vreme. Pečurke su poznate po širokom spektru bioaktivnih sastojaka, prvenstveno beta-glukana koji jačaju imunitet.
Preuzmite android aplikaciju.