Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најпопуларнији савет за мршављење је заправо мит?

Данас је на интернету доступна непрегледна количина различитих савета за мршављење и баш због тога никако не би требало следити непроверене планове исхране, оне у које се често куну људи на друштвеним мрежама.
Фото: Pexels/Andres Ayrton

Уз све те доступне препоруке, неколико њих се увек изнова понавља па их мање-више сви узимамо здраво за готово. Једна од таквих теорија проповеда да, ако желимо да спречимо гомилање килограма, морамо да једемо више преко дана, а да избегавамо храну увече.

Ипак, једна недавна студија оповргла је ту популарну теорију и открила да нам време оброка неће помоћи у одржавању телесне тежине или губитку килограма.

Она каже да време када једемо заправо уопште на то не утиче, те да метаболизам навече сагори једнак број калорија као и ујутро. Ипак, студија је истакла једну корист од јутарњих оброка која се може повезати с тежином; па тврди да је добро најести се одмах ујутро јер је након тога мања вероватноћа да ћемо због глади посезати за разним грицкалицама.

У склопу овог истраживања спроведеног у САД, током четири недеље праћена је исхрана 16 мушкараца и 14 жена, а истраживачи су посматрали да ли на њихову тежину утиче у које су доба дана унели највише калорија.

Сваки учесник добио је исти здрави мени, но пола њих је већину калорија морала да поједе ујутро, а друга половина за време вечере.

Након две недеље групе су се замениле, па је прва највише јела увече, а друга ујутро; а резултати су показали да доба дана конзумирања хране није имало никакав утицај на губитак килограма. Наиме, сви учесници су сваке недеље губили једнако, што значи да су ујутро и увече трошили исту количину енергије.

„Ипак, учесници који су обилно доручковали били су задовољнији током дана, а апетит им је био ‘боље контролисан'“, рекла је за Мирор главна ауторка студије, професорка Александра Џонстон.

Šta se može dogoditi vašem organizmu ako jedete previše mesa?

Преузмите андроид апликацију.