Iako, možda ponekad potcenjen, spanać je super zdrava namirnica koju svako treba da konzumira što češće. Njegove zdravstvene prednosti su brojne, a mi vam donosimo šest najvažnijih.
Ako tražite super zdravu i kvalitetnu hranu, spanać je definitivno vaš izbor.
Za početak, može se pohvaliti blagim zemljanim ukusom, što je idealno ako ne uživate u gorčini kelja ili slatkoći zelene salate. Takođe je neverovatno lako dodati i svež i smrznuti spanać u recepte, bilo da pravite smutije bogaet hranljivim sastojcima ili kuvate obilan gulaš. Ako spanać već nije uobičajen dodatak vašim salatama, testeninama, omletima, supama i smutijima, njegov značaj za zdravlje će vas inspirisati da što pre odete u prodavnicu. Ovo su sve zdrave, nutritivne prednosti spanaća.
Spanać je bogat antioksidansima
Spanać je bogat raznim antioksidansima, kao što su lutein, beta-karoten i vitamin C. Ovo je neophodno za opšte zdravlje jer antioksidansi neutrališu slobodne radikale. Kada se slobodni radikali nagomilavaju u telu, to dovodi do oštećenja ćelija i oksidativnog stresa, što je glavni uzrok hroničnih stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2. Međutim, pošto antioksidanti (poput onih u spanaću) pomažu u borbi protiv radikala, mogu sprečiti oksidativna oštećenja i održati zdravlje vaših ćelija.
Spanać ima kalijum koji pomaže u kontroli krvnog pritiska
Spanać je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska opuštajući krvne sudove. Kalijum takođe deluje tako što uravnotežuje nivo natrijuma u telu – koji u velikim količinama može da podigne krvni pritisak. Štaviše, spanać je odličan izvor folata i magnezijuma, dva hranljiva sastojka koja povećavaju proizvodnju azotnog oksida, molekula koji snižava krvni pritisak. Ovo je ključno jer je visok krvni pritisak glavni faktor rizika za srčana oboljenja i vodeći uzrok smrti u svetu.
Spanać je ozbiljna hrana za mozak
Spanać je jedna od najboljih namirnica za zdravlje mozga. Dnevni unos samo jedne porcije lisnatog povrća (½ šolje kuvanog povrća), kao što je spanać, može usporiti kognitivni pad koji je povezan sa starenjem. To je zbog visokog sadržaja luteina, beta-karotena, folata i filohinona (oblik vitamina K), koji štite moždane ćelije tokom vremena. Tačni mehanizmi variraju u zavisnosti od hranljivih materija, ali generalno deluju tako što smanjuju oksidativni stres, neuroinflamaciju (tj. zapaljenje mozga i kičmene moždine) i nakupljanje proteina uključenih u stanja poput Alchajmerove bolesti.
Spanać obezbeđuje gvožđe za održavanje zdrave krvi
Spanać je izvor gvožđa, minerala koji se koristi za proizvodnju hemoglobina, glavne komponente crvenih krvnih zrnaca. Ove ćelije su odgovorne za donošenje kiseonika u sve vaše organe i tkiva, tako da su veoma važne. Postoje dve vrste gvožđa: hem, koji se nalazi u životinjskoj hrani, i ne-hem, koji dolazi iz biljne hrane, uključujući spanać. Telo ne apsorbuje ne-hem gvožđe kao hem gvožđe, ali možete povećati apsorpciju uparujući spanać sa izvorom vitamina C. Primeri hrane bogate vitaminom C uključuju limunov sok, brokoli, paprike, beli krompir i paradajz.
Spanać je pun vlakana za zdravlje i pravilan rad creva
Možda to nije najglamuroznija tema, ali još jedna velika zdravstvena korist spanaća je njegov fantastičan sadržaj vlakana, koja podržavaju zdravlje mikrobioma vašeg creva i promovišu pravilno varenje. Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Spanać sadrži nerastvorljiva vlakna, koja su vrsta vlakana koja se ne razgrađuju lako. Ovo povećava količinu stolice, olakšavajući je i potencijalno olakšavajući zatvor i nepravilnosti. Nerastvorljiva vlakna su takođe povezana sa povećanom sitošću nakon obroka, tako da ovo lisnato zeleno može pomoći da duže ostanete siti i zadovoljni.
Spanać je odličan za zdravlje očiju
Suprotno popularnom verovanju, šargarepa nije jedino povrće koje koristi vašim očima. Spanać sadrži antioksidante lutein i zeaksantin, koji su povezani sa vitaminom A. Oba su hranljiva i štite vaše oči od sunca, glavnog izvora oksidativnog stresa (a time i oštećenja ćelija) u oku. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od očnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući makularnu degeneraciju i kataraktu.
Ali, imajte na umu:
I lutein i zeaksantin su hranljivi sastojci rastvorljivi u mastima, što znači da im je potrebna mast da bi ih telo apsorbovalo. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti ovih antioksidanata, razmislite o tome da svoje sledeće jelo od spanaća dopunite ekstra devičanskim maslinovim uljem ili ga uparite sa avokadom, semenkama ili masnom ribom.
Videli ste crvenu tačkicu na žumancetu? Evo da li smete da konzumirate takvo jaje
Preuzmite android aplikaciju.