Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево шта ће се десити у вашем телу ако једете превише јаја: Ризик од срчаних болести је само један од проблема

Иако се сматрају за једну од најздравијих намирница, водите рачуна када их конзумирате.
Фото: Pexels/janetrangdoan

Ако постоји намирница која је препуна крајњих ставова и здравственим карактристикама, то су јаја. Током година, на јаја се гледало од примера савршене врсте хране до страшног предзнака срчаних болести.

Јаја су минимално обрађена, нискокалорична храна која има око шест грама протеина, изненађујуће високу количину мононезасићених масти, холина који јача мозак и лутеина и зеаксантина, два антиоксиданта позната по томе што подржавају здравље очију. Не садрже шећере и природно имају мало натријума.

Укратко, јаја нису нездрава – заправо је управо супротно! Међутим, превише јаја може представљати ризик за неке људе, посебно оне са одређеним здравственим стањима, конкретно они са ризиком од кардиоваскуларних болести или дијабетеса можда ће морати да ограниче конзумацију јаја.

Које нуспојаве можете искусити од превише конзумирања јаја?

Једна порција јаја је једно јаје или два беланцета. Америчко удружење за срце предлаже ограничење од једног јајета дневно, али тешко да можете направити омлет од само једног јајета.

Студија из 2018. у American Journal of Clinical Nutrition чак је открила да конзумирање до 12 јаја недељно током три месеца не утиче на кардиоваскуларне факторе ризика код људи са предијабетесом и дијабетесом типа 2.

Ево пет могућих нежељених ефеката превише конзумације јаја.

Уношење превише холестерола

Јаја садрже велике количине холестерола – око 190 милиграма, што је више од 60 одсто од 300 милиграма који су раније препоручени као дневна граница. У зависности од других намирница које ваша исхрана укључује, можете брзо да премашите дневне смернице за холестерол тако што ћете јести више јаја по дан.

Повећан ризик од срчаних болести

Већина стручњака се слаже да једно јаје дневно не повећава ризик од срчаних болести. У ствари, велика студија на пола милиона одраслих Кинеза открила је да до једно јаје дневно заправо смањује шансе за развој кардиоваскуларних болести.

С друге стране, екстраваганца са три или четири јаја сваког јутра могла би бити друга прича. Студија из 2019. је повезивала конзумирање преко 300 милиграма холестерола дневно са 17% већим ризиком од кардиоваскуларних болести (КВБ) и 18% већим ризиком од смрти.

Можда ћете се угојити

Ако уз ваш оброк са јајима укључује и конзумацију кобасице, сухомеснатих производа, сланих палачинки или кафе, онда ће се тело преоптеретити. Немојте да вам овако висококалоричан доручак постане навика.

За оптимално здравље и тежину, пробајте хранљивије додатке за јаја, попут свежег спанаћа, паприке или парадајза.

Страх од дијабетеса

У студији из 2009. у часопису Diabetes Care, људи који су јели више од седам јаја недељно, имали су већи ризик од развоја дијабетеса типа 2 од оних који су јели мање јаја, пише „Еат тхис“. Уз то, друга истраживања су открила да једење јаја заправо може побољшати контролу шећера у крви и осетљивост на инсулин код људи са предијабетесом и типом 2, а Америчко удружење за дијабетес препоручује јаја као извор протеина.

Можда ћете јести више нездраве хране

Кување јајета не мења његов нутритивни фактор, али оно са чиме га кувате свакако може. Многи људи прже јаја на путеру или их послужују уз прерађено месо са високим садржајем масти, сланине или шунке. На овај начин, јаја могу бити средство за несвесно конзумирање вишка засићених масти, натријума и калорија.

Иако су јаја хранљива и разноврсна храна, конзумирање у умереним количинама – до седам јаја недељно – кључно је за избегавање потенцијалних здравствених ризика.

Šest originalnih stajlinga za plažu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке