Početna > Život i stil
Život i stil

Evo roka trajanja brašna: Ovi znaci ukazuju na to da je pokvareno

Ako imate brašno koje je dugo stajalo, prvo proverite da li je dobro za upotrebu.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Naime, brašno je prilično osetljivo zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili skroba koje sadrži.

Rok trajanja delimično zavisi od količine masti u ovim uljima, pa što više masti ima, brže će se pokvariti. Na primer, prerađeno belo brašno sadrži 1,81 odsto masti, dok brašno od celog zrna sadrži 3,63 odsto.

Kako prepoznati pokvareno brašno?

Pokvareno brašno ima neprijatan i izrazito kiselkast miris i buđ. Ako primetite znake buđi, brašno treba baciti, jer je to siguran znak da je bilo izloženo vlazi. Takođe, brašno može promeniti boju. Ako vidite žućkastu nijansu brašna, to je znak da je ulje užeglo. Višenamensko brašno i drugo rafinisano belo brašno treba da bude svetlo belo, brašno od celog zrna je peskovito braon, a brašno od badema je prljavo belo.

Odmah bacite brašno ako sadrži insekte kao što su moljci i larve.

Međutim, prvo zamrznite brašno kako bi insekti uginuli i tako sprečili najezdu štetočina u kanti za smeće.

Koji je rok trajanja?

Trajanje brašna zavisi od vrste i načina skladištenja. U manje idealnim uslovima, otvoreno brašno može da traje tri do osam meseci, a to važi i za rafinisano belo brašno. Međutim, ako brašno stavite u hermetički zatvorenu posudu i držite ga na hladnom mestu, daleko od svetlosti, može trajati nekoliko godina. Međutim, to zavisi od vrste brašna, pa brašno od orašastih plodova i bez glutena traje i do šest meseci.

Kako pravilno skladištiti brašno?

Otvorenu vreću brašna treba staviti u hermetički zatvorenu posudu na mesto gde nema svetlosti i vlage. Ovi elementi mogu brzo razgraditi brašno, koje se zatim pokvari. Brašno možete držati i u frižideru ako ga ne koristite često. Stavite ga u plastičnu vreću za skladištenje ili kontejner, koji je napravljen od plastike ili silikona. Preporučuje se da se brašno ne drži u mentalnoj posudi jer može da dobije metalni ukus.

Kućni lekovi koji provereno deluju

Preuzmite android aplikaciju.