Avokado je poslednjih par godina veoma popularno voće. Popularno je među svim generacijama i sve je više tekstova i rasprava na internetu o avokadu. Gde god kliknete, vodi se debata o tome koliko je zdravo, koliko je skupo i da li se smatra voćem ili povrćem.
U svakom slučaju, avokado je nutritivno veoma zdrava namirnica koju vredi imati na meniju.
Problem je pronaći najbolji avokado. Jednom zreo, dobar je samo dva ili tri dana pre nego što bude prekasno. Najbolje je kupiti nezreo avokado i pomoći u procesu, što vam štedi vreme i novac. Na sreću, avokado možete sazreti kod kuće uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova.
Kako prepoznati da je avokado zreo
Prvo, kako biste uopšte znali da li je avokado zreo? Nije da možete brzo da ga otvorite da proverite. Sve se svodi na boju i teksturu.
Počnimo sa bojom.
Svetlo zelena: Ako je vaš avokado jarko zelene boje, to znači da ima još oko četiri do sedam dana dok ne sazre. Avokado ove boje obično će biti tvrd na dodir i moraće da sedi na pultu nekoliko dana – možda čak i nedelju dana – pre nego što ga možete jesti. Nezreli avokado obično gubi svoj ukus.
Veoma tamnozeleno: Kada pregledavate kutije avokada u prodavnici, potražite avokado koji je najtamnije zelen ako želite da ga pojedete u roku od jednog dana. Želite da bude čvrsta, ali savitljiva (ne previše kašasta). Ako to otkrijete, možda imate savršen avokado u rukama.
Crni: avokado koji je previše taman, skoro crn, prošao je fazu zrelosti. Mogu izgledati malo naboranije i veoma su meke na dodir. Ako osećate da biste ga mogli zgnječiti samo držeći ga, avokado je prezreo. Unutrašnjost će često imati smeđe mrlje i neće imati tako svež ukus. Ponekad boje mogu da variraju, pa je drugi korak testa zrelosti avokada dodir. Lagano pritisnite u avokado da osetite koliko je čvrst. Želite da budete sigurni da je voće mekano sa malim prinosom, ali ne previše mekano da biste osećali da možete da ga oblikujete rukama.
Takođe možete otkinuti sićušnu stabljiku i videti da li je ispod zelene boje. Zelena boja znači da je voće spremno za jelo. Ako morate snažno da povučete da biste uklonili stabljiku ili se neće pomeriti, još nije zrela. Kako ubrzati sazrevanje avokada Ako ste u situaciji da ne možete da sačekate nekoliko dana da avokado sazre do željene mekoće, postoje trikovi kojima možete da ubrzate proces.
Kako ubrzati sazrevanje avokada
Ako ste u situaciji da ne možete da sačekate nekoliko dana da avokado sazre do željene mekoće, postoje trikovi kojima možete da ubrzate proces.
Evo kako možete dobiti zreo avokado za samo nekoliko minuta.
Prepolovite ga vertikalno i uklonite košticu. Svaku polovinu umotajte u plastičnu foliju za mikrotalasnu pećnicu. Stavite u mikrotalasnu na dva minuta. Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, izvadite ga iz folije.
Evo još jednog trika:
Nerezano voće umotajte u foliju i pecite u plehu na 95 stepeni Celzijusa deset minuta, a svakih pet minuta proveravajte da nije igorelo i da li je omekšalo. Međutim, ako je vaš avokado pretvrd, može proći i do sat vremena da omekša. Kada je avokado pečen/zreo, ostavite ga da se nekoliko minuta ohladi.
Ako vam treba avokado za jedan do dva dana, pokušajte da ga stavite u činiju ili papirnu kesu sa jabukom ili bananom. Probušite kesu čačkalicom i ostavite je na sobnoj temperaturi.
Svi ovi plodovi proizvode nešto što se zove etilen gas, koji omekšava voće razbijanjem unutrašnjih zidova ćelija i pretvaranjem skroba u šećer.
Očigledni i najlakši način da sazrete avokado je da ga pustite da se dogodi prirodno tako što ćete ga ostaviti da odstoji na kuhinjskom pultu nekoliko dana dok ne bude spreman.
3 mita o kalorijskom deficitu u koja neosnovano verujemo: Mršavljenje nije samo igra brojki
Preuzmite android aplikaciju.