Авокадо је последњих пар година веома популарно воће. Популарно је међу свим генерацијама и све је више текстова и расправа на интернету о авокаду. Где год кликнете, води се дебата о томе колико је здраво, колико је скупо и да ли се сматра воћем или поврћем.
У сваком случају, авокадо је нутритивно веома здрава намирница коју вреди имати на менију.
Проблем је пронаћи најбољи авокадо. Једном зрео, добар је само два или три дана пре него што буде прекасно. Најбоље је купити незрео авокадо и помоћи у процесу, што вам штеди време и новац. На срећу, авокадо можете сазрети код куће уз помоћ неколико једноставних трикова.
Како препознати да је авокадо зрео
Прво, како бисте уопште знали да ли је авокадо зрео? Није да можете брзо да га отворите да проверите. Све се своди на боју и текстуру.
Почнимо са бојом.
Светло зелена: Ако је ваш авокадо јарко зелене боје, то значи да има још око четири до седам дана док не сазре. Авокадо ове боје обично ће бити тврд на додир и мораће да седи на пулту неколико дана – можда чак и недељу дана – пре него што га можете јести. Незрели авокадо обично губи свој укус.
Веома тамнозелено: Када прегледавате кутије авокада у продавници, потражите авокадо који је најтамније зелен ако желите да га поједете у року од једног дана. Желите да буде чврста, али савитљива (не превише кашаста). Ако то откријете, можда имате савршен авокадо у рукама.
Црни: авокадо који је превише таман, скоро црн, прошао је фазу зрелости. Могу изгледати мало набораније и веома су меке на додир. Ако осећате да бисте га могли згњечити само држећи га, авокадо је презрео. Унутрашњост ће често имати смеђе мрље и неће имати тако свеж укус. Понекад боје могу да варирају, па је други корак теста зрелости авокада додир. Лагано притисните у авокадо да осетите колико је чврст. Желите да будете сигурни да је воће мекано са малим приносом, али не превише мекано да бисте осећали да можете да га обликујете рукама.
Такође можете откинути сићушну стабљику и видети да ли је испод зелене боје. Зелена боја значи да је воће спремно за јело. Ако морате снажно да повучете да бисте уклонили стабљику или се неће померити, још није зрела. Како убрзати сазревање авокада Ако сте у ситуацији да не можете да сачекате неколико дана да авокадо сазре до жељене мекоће, постоје трикови којима можете да убрзате процес.
Како убрзати сазревање авокада
Ако сте у ситуацији да не можете да сачекате неколико дана да авокадо сазре до жељене мекоће, постоје трикови којима можете да убрзате процес.
Ево како можете добити зрео авокадо за само неколико минута.
Преполовите га вертикално и уклоните коштицу. Сваку половину умотајте у пластичну фолију за микроталасну пећницу. Ставите у микроталасну на два минута. Када се довољно охлади за руковање, извадите га из фолије.
Eво још једног трика:
Нерезано воће умотајте у фолију и пеците у плеху на 95 степени Целзијуса десет минута, а сваких пет минута проверавајте да није игорело и да ли је омекшало. Међутим, ако је ваш авокадо претврд, може проћи и до сат времена да омекша. Када је авокадо печен/зрео, оставите га да се неколико минута охлади.
Ако вам треба авокадо за један до два дана, покушајте да га ставите у чинију или папирну кесу са јабуком или бананом. Пробушите кесу чачкалицом и оставите је на собној температури.
Сви ови плодови производе нешто што се зове етилен гас, који омекшава воће разбијањем унутрашњих зидова ћелија и претварањем скроба у шећер.
Очигледни и најлакши начин да сазрете авокадо је да га пустите да се догоди природно тако што ћете га оставити да одстоји на кухињском пулту неколико дана док не буде спреман.
3 mita o kalorijskom deficitu u koja neosnovano verujemo: Mršavljenje nije samo igra brojki
Преузмите андроид апликацију.