Jagode su mnogima omiljeno sezonsko voće. Međutim, njihov životni vek je veoma kratak i imaju tendenciju da brzo propadaju.
Sigurno ste primetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite.
Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svežinu, a sve što vam je potrebno je belo sirće.
Uz ovaj trik koji jagode mogu ostati sveže do tri nedelje.
Pomešajte belo sirće sa vodom u razmeri 1:3 i potopite jagode nekoliko minuta.
Nakon toga, nežno ih osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Belo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj ‘sirćetnoj kiselini’ – supstanci koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris.
Kada se u njega stavi voće i drugo povrće, njihova kiselost se povećava, a svi preostali mikroorganizmi se pri tome ubijaju.
Belo sirće deluje tako što povećava kiselost voća, što sprečava rast buđi i produžava svežinu.
Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.
Mogu se čuvati u zamrzivaču do 10 do 12 meseci i brzo odmrznuti u hladnoj vodi.
Tako ćete uvek imati sveže jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama.
Preuzmite android aplikaciju.