Јагоде су многима омиљено сезонско воће. Међутим, њихов животни век је веома кратак и имају тенденцију да брзо пропадају.
Сигурно сте приметили како се јагоде брзо покваре након што их купите.
Ипак, постоји један трик који ће вам помоћи да продужите њихову свежину, а све што вам је потребно је бело сирће.
Уз овај трик који јагоде могу остати свеже до три недеље.
Помешајте бело сирће са водом у размери 1:3 и потопите јагоде неколико минута.
Након тога, нежно их осушите и чувајте у херметички затвореној посуди у фрижидеру.
Бело сирће је популаран конзерванс захваљујући својој ‘сирћетној киселини’ – супстанци која сирћету даје поларизирајући, оштар мирис.
Када се у њега стави воће и друго поврће, њихова киселост се повећава, а сви преостали микроорганизми се при томе убијају.
Бело сирће делује тако што повећава киселост воћа, што спречава раст буђи и продужава свежину.
Ако вам сирће није по вољи, можете једноставно замрзнути јагоде.
Могу се чувати у замрзивачу до 10 до 12 месеци и брзо одмрзнути у хладној води.
Тако ћете увек имати свеже јагоде за смутије или као додатак јогурту или житарицама.
Преузмите андроид апликацију.