Ako naiđete na krompir po povoljnoj ceni, slobodno ga kupite i zamrznite, ali da bi bio ukusan potrebno je da ga prvo skuvate.
Bilo da ste kupili previše krompira, ne želite da bacate hranu ili ste naišli na rasprodaju, dobro je znati da krompir možete zamrznuti. Najbolji način da to uradite je da ga prvo isečete, a zatim kuvate, jer će na taj način zadržati svoj ukus i teksturu.
Krompir prvo oljuštite i isecite u željeni oblik – na kriške, štapiće ili kockice. Ako niste sigurni kako ćete ih koristiti, onda je najbolje da ih isečete na veće komade.
Zagrejte veliki lonac vode, pa dodajte pripremljen krompir i kuvajte dok ne omekša, ali se još ne raspadne, oko 3 do 5 minuta za manje komade ili 4 do 7 minuta za veće komade.
Tačno vreme zavisiće od veličine komada krompira. Ne solite vodu.
Zatim ohladite i osušite krompir: ocedite krompir i prebacite ga u činiju sa hladnom vodom i nekoliko kockica leda da odmah zaustavite kuvanje.
Posle nekoliko minuta ponovo ocedite krompir i protresite cedilo da biste uklonili višak vode. Možete ih osušiti i papirnim ubrusom.
Stavite krompir na veliki pleh za pečenje, raširite ga tako da se ne dodiruje i stavite u zamrzivač na 6 do 12 sati ili dok se svaki komad čvrsto ne zamrzne.
Posle toga pripremite krompir. Uklonite komade krompira i čuvajte ih u plastičnoj kesi ili kontejneru koji se može hermetički zatvoriti. Ovako zamrznut krompir će trajati do tri meseca.
Preuzmite android aplikaciju.