Ако наиђете на кромпир по повољној цени, слободно га купите и замрзните, али да би био укусан потребно је да га прво скувате.
Било да сте купили превише кромпира, не желите да бацате храну или сте наишли на распродају, добро је знати да кромпир можете замрзнути. Најбољи начин да то урадите је да га прво исечете, а затим кувате, јер ће на тај начин задржати свој укус и текстуру.
Кромпир прво ољуштите и исеците у жељени облик – на кришке, штапиће или коцкице. Ако нисте сигурни како ћете их користити, онда је најбоље да их исечете на веће комаде.
Загрејте велики лонац воде, па додајте припремљен кромпир и кувајте док не омекша, али се још не распадне, око 3 до 5 минута за мање комаде или 4 до 7 минута за веће комаде.
Тачно време зависиће од величине комада кромпира. Не солите воду.
Затим охладите и осушите кромпир: оцедите кромпир и пребаците га у чинију са хладном водом и неколико коцкица леда да одмах зауставите кување.
После неколико минута поново оцедите кромпир и протресите цедило да бисте уклонили вишак воде. Можете их осушити и папирним убрусом.
Ставите кромпир на велики плех за печење, раширите га тако да се не додирује и ставите у замрзивач на 6 до 12 сати или док се сваки комад чврсто не замрзне.
После тога припремите кромпир. Уклоните комаде кромпира и чувајте их у пластичној кеси или контејнеру који се може херметички затворити. Овако замрзнут кромпир ће трајати до три месеца.
Преузмите андроид апликацију.