Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је боље купити свежу или смрзнуту рибу?

Риба је једна од намирница коју треба чешће јести. Богат је протеинима и омега-3 масним киселинама и има мало засићених масти. Ево свега што треба да знате када купујете рибу.
Фото: Pixabay/monika1607

Замрзавање рибе спречава развој бактерија и микроорганизама и успорава деловање ензима који разграђују мишиће. Деликатна рибља уља брзо ужегли, а природне бактерије у њима се добро размножавају у фрижидеру.

Риба се може замрзнути боље од других врста меса јер флексибилне мишићне мембране нису толико подложне оштећењу оштрим кристалима леда.

Брзим замрзавањем рибе штета коју нанесе лед је занемарљива, а текстура и укус су готово идентични тек уловљеној риби. Међутим, кућни замрзивачи ће оштетити осетљиве протеине.

Дакле, свежа риба је увек најбоља, иначе купујте брзо смрзнуту.

Брзо замрзавање рибе

Индустријски уређаји брзо замрзавају рибу и ограничавају стварање кристала леда. Залеђивање се често покреће на броду како би се зауставило кварење и риба се замрзава на приближно -30 °Ц. На обали, уређаји за брзо замрзавање дувају ваздух охлађен на -40 °Ц и брзо замрзавају рибу. Замрзавање рибе код куће Кућни замрзивачи мале снаге полако замрзавају рибу, тако да се развијају кристали леда. Течност у риби је слана мешавина протеина и минерала. Со снижава тачку смрзавања и додатно успорава хлађење и повећава оштећење мишићних протеина спорим ширењем кристала леда.

Може ли се припремити смрзнута риба?

Припрема смрзнуте рибе захтева време, али има и неке предности. Печење смрзнуте мање рибе одлично функционише, међутим, када су у питању већи комади или цела риба, постоји могућност да се средина не скува, а спољни део изгори, па је најбоље такву рибу претходно одмрзнути. Танки до средње дебели филети печени смрзнути могу да одговарају укусу и текстури свеже рибе, чак и да их надмаше ако више волите хрскаву кожу. Кристали леда се полако одмрзавају у риби и продужавају припрему, али на тај начин можете поруменити кожу без препећивања средине. Ако одлучите да одмрзнете рибу, онда то урадите у фрижидеру са плехом за течност испод или ставите рибу у вакум кесу и посуду са леденом водом. Вода убрзава одмрзавање, а ниска температура спречава размножавање бактерија.

Како препознати свежу рибу?

Свежа риба не може дуго да стоји, па је корисно знати је препознати. Када риба умре, ензими за варење настављају да раде, а бактерије које су нормално присутне на риби почињу да разграђују месо. Пошто се ова бактерија у рибама добро размножава на нижим температурама, а незасићене масти много пре ужегли него код других животиња, најбоље би било да рибу поједете у року од недељу дана од хватања.

Кожа и крљушти

Свежа риба ће имати сјајну, металну боју, а не тамну, и не би требало да буде неравних или поломљених крљушти.

Мирис

Идеалан је свеж и благо слан мирис. Избегавајте рибу са непријатним или посебно јаким рибљим мирисом.

Очи

Потражите рибу са светлим, сјајним, светлуцавим и испупченим очима, а не млечним и потопљеним очима. Осетити Најсвежија риба је чврста и благо еластична на додир, није тврда, мека или гњецава.

Шкрге

Код свеже рибе шкрге су влажне, јарко црвене боје и чистог изгледа, нису мутне или слузаве.

Smuti umesto obroka: Da li je to zaista zdravo?

Преузмите андроид апликацију.