Почетна > Свет
Свет

ЕУ забранила сирупе против кашља који садрже фолкодин

Сирупи против кашља који садрже фолкодин биће забрањени у Европској унији, јавила је данас Европска агенција за лекове (ЕМА).
Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya

Агенција је утврдила да ови сирупи могу изазвати веома опасну алергијску реакцију током опште анестезије, док у неким случајевима изненадна и тешка алергијска реакција може изазвати смрт, навела је ЕМА.

Комитет за безбедност агенције ЕМА је анализирао све доступне доказе и резултате студије, податке о безбедности након стављања на тржиште и информације које су доставили здравствени радници, али како није било могуће идентификовати ефикасне мере за смањење ризика, нити утврдити да ли су користи од фолкодина веће од ризика, лекови који садрже фолкодин се повлаче са тржишта ЕУ и неће бити доступни ни на рецепт ни без рецепта.

ЕМА саветује здравственим радницима да размотре одговарајуће алтернативе лечења, а пацијентима да престану да узимају лекове који садрже фолкодин.

Ови лекови се, иначе, користе од педесетих година прошлог века, у продаји су у више држава чланица ЕУ под брендовима Диметане, Биоцалиптол и Бронцалене.

Белгијска савезна агенција за лекове и здравствене производе, суспендовала је 1. октобра дистрибуцију лекова који садрже фолкодин.

ЕМА сада ради на новој анализи о односу ризика и користи ових производа.

Ovo su nuspojave vaših omiljenih namirnica

Преузмите андроид апликацију.